ANTRASEN VE PİREN HALKALI KALKON BİLEŞİKLERİNİN SENTEZİ VE BİYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - YAŞAR, YÜKSEL (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu tez çalışmasında, farklı salisil aldehit türevleri ve monoklor aseton etkileştirilerek asetil benzofuran türevleri, başlangıç maddeleri olarak sentezlenmiştir. Sentezlenen asetil benzofuran türevleri ile piren ve antrasen bağlı aldehit türevlerinin claisen-schmidt kondenzasyon reaksiyonu sonucu yeni kalkon türevlerinin sentezi, karakterizasyonu ve bu bileşiklerin biyolojik özelliklerinin araştırılması yapılmıştır. Bu amaçla orjinal 6 madde sentezlenmiştir. Bileşiklerin karakterizasyonlarında 1H-NMR, FT-IR ve elementel analiz teknikleri kullanılmıştır. Sentezlenen kalkon bileşiklerinin biyolojik özellikleri incelenmiştir. Bu amaç için, antimikrobiyal aktiviteleri incelenmiştir. Antimikrobiyal aktiviteler incelenirken Agar Kuyu Metodu kullanılmıştır. Daha sonra sentezlenen bileşenlerin sitotoksik etkileri incelenmiştir. Bunun için, insan adenokarsinoma (A-549) ve insan kolorektal karsinoma (HCT-116) hücre hatları kullanılmıştır.

In this thesis, different salicyl aldehyde derivatives and monochloroacetone were reacted to synthesize acetyl benzofuran derivatives as starting materials. As a result of the claisen-schmidt condensation reaction of synthesized acetyl benzofuran derivatives with pyrene and anthracene-linked aldehyde derivatives, synthesis, characterization and investigation of biological properties of these compounds were carried out. For this purpose, original 6 substances were synthesized. 1H-NMR, FT-IR and elemental analysis techniques were used in the characterization of the compounds. Biological properties of synthesized chalcone compounds were investigated. For this purpose, antimicrobial activities were investigated. Agar Well Method was used while investigating antimicrobial activities. Then, cytotoxic effects of synthesized compounds were investigated. For this purpose, human adenocarcinoma (A-549) and human colorectal carcinoma (HCT-116) cell lines were used.
Synthesis of anthracene and pyrene ring chalcone compounds and investigation of their biological properties
Keywords: Kimya