LATERAL YÜZ YARIKLARINDA MAKROSTOMİNİN CERRAHİ TEDAVİSİ - Okur, M.İhsan; Köse, Rüştü; Yıldırım, A.mustafa (Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, 2009)
Nadir görülen yüz yarıkları Tessier tarafından sınıflanmıştır. Amacımız bu sınıflamada No. 7 yarık olarak tanımlanan üç lateral yüz yarıklı olgudaki makrostominin cerrahi tedavisinin planlanmasını yapmak ve sonuçlarını değerlendirmektir. Lateral yüz yarığı tanısı olan üç olguda yanlara doğru uzanan orbicularis oris kası halka şekline onarıldı. Cilt kesisini kapatırken nazolabial sulkus hizasına Z plasti uygulandı. Her üç hastada da tek taraflı ağız yarığına bağlı makrostomi vardı. Hastaların ikisinde kulak önünde aksesuar kıkırdaklar mevcuttu. Ancak önemli bir dış kulak anomalisine rastlanmadı. Makrostomi cerrahisinden iyi sonuçlar alındı. Açık ve kapalı halde ağzın simetrisi tatminkâr idi. Lateral yüz yarıklarının cerrahi tedavisinde orbicularis oris kasının anatomik onarımı ve cildin kapatılmasında düz hat onarımından kaçınılması ile istenilen sonuçlar elde edilebilir.

Rare facial clefts are classified by Tessier. Our purpose is to discuss planning of the surgical treatment of lateral facial clefts that is described as No. 7 cleft in this classification and evaluate the results. The laterally stretched orbicularis oris muscles of three patients who had lateral facial cleft were repaired in the ring form. A Z plasty was made at the nasolabial sulcus level during the closure of the skin. There were macrostomia due to facial cleft in three patients. Preauricular accessory cartilages existed in one of them. However, none of the patient had a major external auricular anomaly. The outcomes of the macrostomia surgery was successful. The symmetry of the mouth was acceptable when it was open and closed. By anatomical repair of the orbicularis oris muscle and avoiding straight line skin repair, desired results can be achieved in the surgical treatment of the lateral facial clefts.
Surgical Treatment of Macrostomia in Lateral Facial Clefts