71 NUMARALI AMASYA ŞER`İYYE SİCİLİ H. 1234 - 1236 / M. 1818 - 1821 - ULUERLER, SITKI (Fırat Üniveristesi, 1999)
Tezimiz 71 Numaralı Amasya Şer'iyye Sicilidir. Sicil, Hicrî 1234-1236 / Miladî 1818- 1821 yılları arasını kapsamaktadır. Bu dönemde Amasya, Sivas Eyaleti'ne bağlı Sancak merkezi idi. Bu çalışmada öncelikle, Osmanlı Devleti'nde mahkeme ve kadı hakkında bazı bilgiler verdik. Sonra sicil içindeki belgeleri tasnif ettik ve belgelerin özetleri ile transkripsiyonunu verdik. Son olarak da konuların kısa bir değerlendirmesini yaptık. Amasya Kazası, Amasya Sancağı'nın merkezi idi ve o dönemde 4 nahiye ile şehir merkezine bağlı 109 köyü vardı. Kadı kazadaki en yetkili devlet görevlisiydi. Aynı zamanda Yeniçeri Serdarı, Müftü ve A'yân gibi diğer görevlilerde bulunuyordu. Şehir merkezindeki halk genellikle ticaretle uğraşırlardı. Köylüler de geçimlerini çiftçilikle kazanırlardı. Amasya önemli yollar üzerindeydi ve şehirde canlı bir ticari yapı vardı. Bu etkenler sayesinde Amasya önemli bir şehir haline gelmiştir. O dönemde Amasya'da yaklaşık olarak 25.000 kişi olan nüfusun, 5.000 kadarı gayr-ı müslimdi. Halk, sosyal yaşantıda birbirine karşı hoşgörülüydü. İktisadî yapının gelir gider dengelerine göre vergilerin toplanması ve Sancak masraflarının kayıtları düzenli bir şekilde yapılmıştır. Anahtar KelimelenAmasya Şer'iyye Sicili, Kadı, Kaza, Eyalet, Sancak.

This document is the 71 number of the "Amasya Şer'iyye Records" and it includes the years between 1234-1236 Hegira and 1818-1821 C. Era. At that period of time, Amasya was a Sancakwhich was connected to the state of Sivas. In this study, prioritily, we gave some information about the "court and Kadi" in the state of Ottaman. After that we classified the documents in the record and gave their summary and transcription. In the end we made a short evoluation of the subjects. The town Amasya was the center of the Sancak of Amasya and in during that time it had 109 villages that was connected to 4 subdistricts. With city center, Kadi was the most authorized person of officialdom in the town. There were also some other official persons like "commander of Yeniçeri", Mufti and A'yân. The people of the city center were generally traders, and the villagers kept farming. Amasya was on the important roads and there was a good trade ciiaimstance in the city center. By these factors, Amasya become an important city. During that period the center, population of Amasya was nearly 25.000 and about 5.000 people of this population were non-muslims. The people were tolerancefull to each other in social life. According to economical structures income-expense balances, collecting taxes and records of Sancak expenses were recorded regularly. Keywords: Amasya Şer'iyye Records, Khadı, Town, State, Sancak,
Amasya Şer`iyye Records No: 71
Keywords: Tarih; History