RATLARDA DENEYSEL OLARAK OLUŞTURULAN OVARİAN HİPERSTİMÜLASYON VE TEDAVİSİNDE RALOKSİFEN VE TAMOKSİFENİN OVARİAN VE BİYOKİMYASAL ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - PALA, ŞEHMUS (Fırat Üniveristesi, 2005)
Amaç: Ovaryan hiperstimülasyonun ve tedavisinde raloksifen ve tamoksifenkullanımının ovaryan folikül rezervi, VEGF ve Endotelin-1 üzerine olan etkileriniaraştırmak.Gereç Ve Yöntem: Çalışmada 35 adet, 22 günlük immatür dişi Wistar Albino cinsiratın rastgele seçilen 25'ine 10 IU FSH dört gün subkutan ve beşinci gün 30 IUhuman koryonik gonadotropin verilerek ovaryan hiperstimülasyon oluşturuldu. Grup1(n=5):27 günlük normal ratlar, Grup 2(n=5):27 günlük OHSS oluşturulan grup,Grup 3(n=5):35 günlük normal rat grubu, Grup4(n=5):35 günlük OHSS' li ratlardaherhangi bir müdahele yapılmadan ovaryan folikül rezervi, Grup 5(n=5)): 3mg/kgoral raloksifen tb. 7 gün verilen grup, Grup 6(n=5): 1mg/kg oral tamoksifen tb. 7gün verilen grup, Grup 7(n=5): 3mg/kg oral tamoksifen tb. 7 gün verilen grup olarakratlar yediye bölündü. Serumda VEGF ve Endotelin-1 düzeyi bakıldı. Overlerhistopatolojik olarak incelendi. SPSS 9.0 programı kullanıldı. İstatistikselparametrelerin karşılaştırılmasında Kruskall-Wallis varyans analizi ve MannWhitney U testi kullanıldı.Bulgular:G1-G2 ile karşılaştırıldığında G2'de over folikül rezervi düşük, endotelin-1değerleri anlamlı olarak yüksek bulundu, diğer parametrelerde anlamlı farksaptanmadı. G3-G4 ile karşılaştırıldığında total over ve rat ağırlığı, hemotokritleriG4'te anlamlı olarak yüksek bulundu. G4-G5 ile karşılaştırıldığında over folikülrezervi, primer folikül sayısı, sekonder folikül sayısı, tersiyer folikül sayısı, over verat ağırlığı, hemotokrit değerleri G4'te anlamlı olarak yüksek bulundu. G5-G6 ilekarşılaştırıldığında, G6' da primer folikül sayısı, sekonder folikül sayısı, korpus11luteum içi damarlanma, serum VEGF serum değerleri anlamlı olarak yüksekbulundu. G6-G7 ile karşılaştırıldığında over folikül rezervi, fibrozis, gün rat kiloları,hemotokrit değerleri G6' da anlamlı olarak düşük bulundu.Sonuç: OHSS'nin kesin olarak bilinmeyen tetikleyici faktörlerinin arasındaendotelin-1 ve VEGF'un rolü açıktır. Bu tetikleyici ajanlar hipoksiye bağlı olarakOHSS'nun klinik bulgularına neden olmakta olduğunu düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: OHSS, over folikül rezervi, raloksifen, rat, tamoksifen.12

Comparision of biochemical and ovarian effects of raloxifen and tamoxifen onexperimentally hyperstimulated rats and its treatment.Objective: The effects of both tamoxifen and raloxifen on ovarian follicle reserve,VEGF and Endothelin-1during ovarian hyperstimulation.Material and Methods:22 days 35 immature female Winstar albino rats divided into 7 groups randomly.25 of them received 10 IU FSHfor four days subcutenously and 30IU humanchorionic gonodotropin at fifth day for augmenting varian hyperstimulation. Group 1(n=5): normal rat at 27 days age, Group 2 (n=5): 27 days aged rats at OHSS group,Group 3 (n=5): normal rat at 35 days age, Group 4 (n=5): 35 days aged rats at ohssgroup, Group 5(n=5): 3mg/kg raloxifen p.o. administration for 7 days, Group 6(n=5):1mg/kg tamoxifen p.o. administration for 7 days, Grup 7(n=5): 3mg/kg oraltamoxifen p.o. administration for 7 days. Serum levels of VEGF and Endothelin-1determined. Ovaries examined histhopathologically. Kruskall Wallis varianceanalysis and Mann Whitney U test used for statiscal analysis.Findings:Ovarian follicle reserve decreased and endothelin-1 level increased at G2 whencompared with G1. Total ovaries and rat weights and hemotocrite values increased atG4 than G3. Ovarian follicle reserve, primary follicle number, secondary folliclenumber, tertiary follicle number, ovarian and rat weights, hemotocrite values weresignificantly higher at G4. Primary follicle number, secondary follicle number,angiogenesis in corpous luteum, serum VEGF levels were incresed at G5 than G6.13Ovarian follicle reserve, fibrosis, rat weights and hemotocrite values were decresedat G6 than G7.Result: The role of endothelin1 and VEGF were clearly marked as OHSS triggers. Itis thought that hypoxia leads these agents to act as trigger in OHSS.Key Words: OHSS, ovarian follicle reserve, raloxifen, rat, tamoxifen.14
Comparision of biochemical and ovarian effects of raloxifen and tamoxifen on experimentally hyperstimulated rats and its treatment
Keywords: Kadın Hastalıkları ve Doğum