CUMHURİYETİN YURTTAŞLIK OLUŞTURMA POLİTİKALARI (MİLLİ EĞİTİM ŞÛRALARI) - DUMAN, UĞUR (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, Atatürk dönemi eğitim politikasının genel özellikleri değerlendirilerek bu dönemin eğitim anlayışının en belirgin özelliğinin Cumhuriyet değerleri ve yurttaşlık eğitimi olduğu gösterilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla Osmanlı Devleti dönemindeki eğitim sisteminin yapısı genel olarak izah edilmiş, Millî Mücadele döneminde ve Cumhuriyetin ilk yıllarındaki eğitim anlayışının genel özellikleri belirtilerek bu dönemde eğitim alanında yapılan önemli reformlar anlatılmıştır. Araştırmamda Atatürk dönemi milli eğitim politikaları, yurttaşlık bilinci ve Türkiye'de gelişimi incelenerek, Atatürk'ün eğitime ilişkin görüşleri başlıklar altında toplanmıştır. Son bölümde ise başlangıçtan günümüze Milli Eğitim Şûraları incelenerek yurttaş oluşturma politikaları açıklanmaya çalışılırken dönemin Milli Eğitim Bakanlarının konuşmaları ve şûrada alınan kararlar değerlendirilerek bitirilmiştir. Anahtar Kelimeler: Atatürk, Eğitim, Yurttaşlık Bilinci, Şûra.

By evaluating the general features of Atatürk period in Turkey, this study suggests that the most obvious characteristic of that period in education was republican education. For this purpose, we explore the general educational characteristic of Ottoman Empire and then identify the most striking characters of Turkish National Struggle for Independence and the early Republic in terms of educational developments. In my research, the politics of national education in Atatürk period, citizen consciousness and its development in Turkey have been studied and the research has been finished by bringing together Atatürk's views on edication under titles. Ast to the last chapter, after trying to clarify the policies of forming citizenship by examining the national education committees it was ended by evaluating rhe speeches of ministers of education and the decisions of the committees. Key words: Atatürk, Education, Consciousness of Citizenship, Committe.
Republic's policies of forming citizenship (National Education Committees)
Keywords: Tarih