YENİ İŞLETİME ALINAN İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİNİN TASARIM PARAMETRELERİNİN VE İŞLETME VERİMLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ : GERENKÖY İLERİ BİYOLOJİK ATIKSU ARITMA TESİSİ - YAŞAR, UFUK NESİN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Dünya nüfusu sağlık ve teknoloji alanında yaşanan gelişmeler ile birlikte günden güne artmakta ve bununla birlikte kişi başı oluşan atık su miktarları da aynı hızla artmaktadır. Günümüzde hızla artan nüfus ve şehirleşme ile birlikte atıksuların arıtılarak alıcı ortama verilmesi doğa ve canlılar için hayati öneme sahiptir. Atıksuların arıtılması için dünyada ve ülkemizde pek çok atıksu arıtma tesisi projelendirilerek işletmeye alınmıştır. Bu amaçla İzmir'in Foça ilçesinde atıksuların çevreye verebileceği olumsuz etkileri en aza indirmek için İZSU Genel Müdürlüğü tarafından 2019 yılında inşaatı tamamlanan 2.607 m3/gün kapasiteli Gerenköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi kentsel atıksuların arıtılması amacıyla 2020 yılında işletmeye alınmıştır. Tesis ''İleri Biyolojik Aktif Çamur'' prosesine göre tasarlanmıştır. Arıtma tesislerinin verimli ve sürdürülebilir bir şekilde işletilebilmesi için proje aşamasında öngörülen dizayn parametrelerindeki değerler doğru tespit edilmiş olmalı ve tesislerin işletme döneminde de bu değerleri sağlaması gerekmektedir. Bu amaçla Gerenköy Atıksu Arıtma Tesisinin tasarım parametreleri ile işletme verimleri değerlendirilmiştir. Sonuç olarak Gerenköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisinin karbon giderim verimini sağladığı ancak azot ve fosfor giderim verimlerinin tasarımda hedeflenen arıtma verimlerini sağlayamadığı ancak işletme şartlarının değiştirilmesi ile tesisinin tasarımda hedeflenen arıtma verimlerine ulaşabileceği düşünülmektedir.

The world population is increasing day by day with the developments in the field of health and technology, and the amount of waste water per capita is also increasing at the same rate. Today, with the rapidly increasing population and urbanization, the treatment of wastewater and giving it to the receiving environment is of vital importance for nature and living things. Many wastewater treatment plants have been designed and put into operation in the world and in our country for the treatment of wastewater. For this purpose, Gerenköy Advanced Biological Wastewater Treatment Facility with a capacity of 2,607 m3/day, whose construction was completed in 2019 by the İZSU General Directorate in order to minimize the negative effects of wastewater on the environment in Foça district of İzmir, was put into operation in 2020 for the treatment of urban wastewater. The facility is designed according to the "Advanced Biologically Activated Sludge" process. In order for the treatment plants to be operated in an efficient and sustainable manner, the values in the design parameters foreseen during the project phase must be determined correctly and the plants must provide these values during the operation period. For this purpose, the design parameters and operating efficiency of the Gerenköy Wastewater Treatment Plant were evaluated. As a result, it is thought that Gerenköy Advanced Biological Wastewater Treatment Plant provides carbon removal efficiency, but nitrogen and phosphorus removal efficiencies cannot provide the treatment efficiencies targeted in the design, but the plant can reach the treatment efficiencies targeted in the design by changing the operating conditions.
Evaluation of the design parameters and operational efficiency of the newly commissioned advanced biological wastewater treatment: Gerenköy advanced biological wastewater treatment plant
Keywords: Çevre Mühendisliği