BAĞLAÇ DİYAGRAMI YARDIMIYLA SİSTEMLERİN KONTROL EDİLEBİLİRLİĞİ - CİVALEK, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans Tezi BAĞLAÇ DİYAGRAMI YARDIMIYLA SİSTEMLERİN KONTROLEDİLEBİLİRLİĞİ VE GÖZLENEBİLİRLİĞİ Mustafa CİVALEK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği 2003, Sayfa:75 Sistem dinamiği çalışmalarının ilk adımı olan, sistem modelini ve sistemi tanımlayan matematiksel modeli elde etmede birçok yöntem kullanılmaktadır. Bağlaç diyagramı metodu Özellikle karmaşık yapıdaki sistemlerin model lenmesinde büyük kolaylık sağlamaktadır. Bu çalışmada da; sistemlerin bağlaç diyagramı modeli kullanılarak, durum ve çıkış denklemleri türünden matematiksel model elde edilmiştir. Bağlaç diyagramı tekniği kullanılarak sistemlerin model ve çözümüne yönelik birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada; bağlaç diyagramı modelinden yararlanarak, sistemlerin kontroledilebilirliği ve gözlenebilirliği ilk defa incelenmiştir. Öncelikle bağlaç diyagramı oluşturulmuş sisteme ait durum ve çıkış denklemleri BONDUC adlı program kullanılarak elde edilmiştir. Kontroledilebilirlik ve gözlenebilirlik ifadeleri, durum ve çıkış denklemleriyle doğrudan ilişkilidir. Durum ve çıkış denklemlerine ait katsayı matrislerini kullanarak, kontroledilebilirlik ve gözlenebilirliğin tespitine yönelik MATLAB 6.5 'te bir program yazılmıştır. Yazılan bu program ile sistemlerin kontroledilebilen ve/veya gözlenebilen durumları tespit edilmiştir. Anahatar Kelimeler : Bağlaç Diyagramı Metodu, Kontroledilebilirlik, Gözlenebilirlik VII
Controllable of system using bond graph methods
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Electrical and Electronics Engineering