GÜLTEN AKIN'IN ŞİİRLERİNİN PSİKANALİTİK KURAM AÇISINDAN İNCELENMESİ - BOZPİNAR, ÇAĞLA (Fırat Üniveristesi, 2019)
Gülten Akın'ın şiir ve bazı nesirlerinden hareketle eserleri incelenmiştir. Bu amaçla uygulanan başlıca metot ise Sigmund Freud tarafından geliştirilen psikanaliz edebiyat kuramıdır. Sadece Freud değil ondan sonra varlık gösteren psikanaliz ekollerden de incelemede faydalanılmıştır. Bu çalışmada, Gülten Akın'ın psikolojisi ve biyografisi eserleri üzerinden anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla üç bölümden oluşan çalışmanın ilk bölümü; psikanalizin temel kavramları, temsilcileri, edebiyatla ilişkisi ve şiirde bulunan unsurlara ayrılmıştır. İkinci bölüm Gülten Akın'ın hayatı ve şiir dünyasına ayrılmıştır. Üçüncü bölüm ise, Gülten Akın'ın şiirlerinde psikanalitik unsurlara ayrılmıştır. Gülten Akın'ın tüm şiirlerinin toplandığı Kırmızı Karanfil (1956-1971), Ağıtlar ve Türküler (1972-1983) ve Uzak Bir Kıyıda (1991-2013) kitaplarındaki şiirler çalışma kapsamında incelenmiş ve çalışmada tema ve şiirlerde ağırlıklı anlatım başlıkları oranlarıyla çalışmada sunulmuştur. Psikanalitik unsurların arandığı şiirlerde özellikle bilinçaltı ve unsurları, yalnızlık, karamsarlık, içe ve dışa dönük psikanalitik algılar, kişisel değişim süreci, aşk ve sevgi yansımaları, kadın ve erkek ikilemi, toplumsal aktarımlar, dönemin siyasi resmi ve şiirlerdeki ataerkil gelenek gibi temalara yorumlanmıştır. Sonuç bölümünde ise bu üç bölümde ortaya konulan çalışmanın sonuçlarına yer verilerek çalışma tamamlanmıştır. Anahtar Kelimeler: Gülten Akın, şiir, psikanalitik unsurlar, bilinçaltı, yalnızlık, aşk, ataerkil söylem.

Gülten Akın's poetry and works have been studied with some prose. The main method applied for this purpose is psychoanalytic literary theory developed by Sigmund Freud. Not only Freud, but also psychoanalytic schools that have existed since then have been explored. In this work, Gülten Akın's psychology and biography works were tried to be understood. For this purpose, the first part of the study consisting of three parts; basic concepts of psychoanalysis, representatives, relations with literature and poetry. The second part is devoted to Gülten Akin's life and poetry world. The third part is devoted to psychoanalytic elements in Gülten Akın's poems. The poems in Red Karanfil (1956-1971), Ağıtlar and Türküler (1972-1983) and in a Far East (1991-2013) books, which collected all the poems of Gülten Akın, were studied in the study and presented in the study with the theme titles and poems in the study. In the poems which psychoanalytic elements are sought, especially subconscious and elements, loneliness, pessimism, inward and outward psychoanalytic perceptions, personal transformation process, reflection of love and love, male and female dilemma, social transfers, political painting in the period and patriarchal tradition in poetry are interpreted. In the conclusion section, the results of the work presented in these three sections are included and the study is completed. Key words: Gülten Akın, poetry, psychoanalytic elements,subconscious, loneliness, love, patriarchal discourse.
Psychoanalytical theory of Gülten Akın's poems examination
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı