KARACİĞER SİROZUNDA HEPATİK VE RENAL HEMODİNAMİK DEĞİŞİKLİKLER - KOCAÖZ, ÖZGÜR (Fırat Üniveristesi, 2005)
Amaç: Çalışmamızda sirozlu olgularda karaciğer ve renal hemodinamilerdeki erken ve ileri dönem değişiklikler açısından renkli dupleks Doppler ultrasonografînin (RDUS) değerini ortaya koymayı amaçladık. Materyal ve Me t od: RDUS ile 40 sirozlu olgu (11 Child A, 17 Child B, 12 Child C) ve 20 sağlıklı kişiden oluşan kontrol grubu incelendi. Tüm olgularda renal arter rezistif indeksi (RA-RI), renal arter pulsatilite indeksi (RA-PI), hepatik arter rezistif indeksi (HA-RI), hepatik arter pulsatilite indeksi (HA-PI), portal ven hızı (PV-HIZ), portal ven çapı (PV-ÇAP) ve hepatik vasküler indeksi (HVI) değerlendirildi. Sirozlu olgular Child evrelemesi ve assit varlığına göre alt gruplara ayrıldı. Bu parametreler açısından kontrol grubu, genel sirozlu grup ve alt gruplar arasındaki istatistiksel fark değerlendirildi. Bulgular: Siroz grubu ile kontrol grubu arasında ve Child C grubu ile kontrol grubu arasında tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklılık mevcuttu (p<0,05). RA-RI, RA-PI, HA-PI, PV-HIZ ve HVI parametreleri açısından yüksek istatistiksel anlamlılık izlendi (p<0,001). RA-RI, RA-PI ve HA-PI sirozda yükselme gösterirken PV-HIZ ve HVI azalmaktaydı. Child grupları arasında PV-HIZ ve HVI parametreleri açısından yüksek istatistiksel anlamlı fark tespit edildi (p<0,0001). Ek olarak Child A-B evreleri arasında RA-RI, RA-PI ve PV-ÇAP, Child A-C evreleri arasında RA-RI, RA-PI, HA-PI ve PV-ÇAP, Child B-C evreleri arasında HA-PI açısından anlamlı fark saptandı (p<0,05). Assitli ve assitsiz gruplar karşılaştırıldığında sadece HVI yüksek anlamlılık taşımaktaydı (p<0,0001). RA-RI, RA-PI, HA-PI ve PV-HIZ ise anlamlı fark taşıyan diğer parametrelerdi (p<0,05). Sonuç: RDUS siroz varlığı ve progresyonu ile ortaya çıkabilecek hepatik ve renal hemodinamilerde meydana gelen değişiklikleri ortaya koymada kullanışlı ve güvenilir bir modalitedir. Anahtar Kelimeler: Siroz, Hepatik arter, Portal ven, Renal arter, Doppler

HEPATIC AND RENAL HEMODYNAMIC CHANGES IN CIRRHOSIS Purpose: In this study, we aimed to figure out the value of RDUS in cirrhotic patients through the changes observed in early and advanced stages in hepatic and renal hemodynamics. Materials and Methods: 40 cirrhotic patients (11 Child A, 17 Child B, 12 Child C) and a control group of 20 healthy individuals were examined. Renal artery resistive index (RA-RT), renal artery pulsatility index (RA-PI), hepatic artery resistive index (HA-RI), hepatic artery pulsatility index (HA-PI), portal vein velocity (PV-HIZ), portal vein diameter (PV-ÇAP) and hepatic vascular index (HVI) were assessed in all the individuals. The cirrhotic patients were seperated into subgroups according to their Child scores and presence of ascites. The statistical differences between control group, generic cirrhotic patients and subgroups were evaluated through these parameters. Results: Statistically, there was a significiant difference in all the parameters between cirrhotic patients and control group and between Child C group and control group (p<0,05). Also, highly statistical significance was observed in RA-RI, RA-PI, HA-PI, PV-HIZ and HVI parameters (p<0,001). Highly statistical difference was observed in PV-HIZ and HVI parameters between Child groups (p<0,0001). Besides, significiant difference was found out in RA-RI, RA-PI and PV-ÇAP between Child A-B stages, in RA-RI, RA-PI, HA-PI and PV-ÇAP between Child A-C stages and in HA-PI between Child B-C stages (p<0,05). Only HVI values were highly significant between ascitic and nonascitic groups (p<0,0001). RA-RI, RA-PI, HA-PI ve PV-HIZ were also the other parameters which were significantly different (p<0,05). Conclusions: RDUS is a reliable modality that can be used to figure out the changes occured in hepatic and renal hemodynamics in the presence of cirrhosis and its progression. Keywords: Cirrhosis, Hepatic artery, Portal vein, Renal artery, Doppler
Hepatic and renal hemodynamic changes in cirrhosis
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp