İSLAM HUKUK FELSEFESİ AÇISINDAN HABERİN SIDKI VE KİZBİ PROBLEMİ VE FURU'A YANSIMALARI - GÜLENGÜL, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2010)
Temel İslam Bilimleri'nin ve özellikle İslam Hukuku'nun temel kaynaklarından olan Kitap ve Sünnet'in rivayet yoluyla bize ulaşmış olması, bu ilimlerin ?haber? konusuna özel olarak eğilmesine ve bu ilimlere özgü bir ?haber felsefesi?nin inşa edilmesine neden olmuştur. İçtihat kapısının kapandığı iddia edilen dönemlere kadarki süreç içerisinde İslam Hukuku'nun nasıl bir dinamizm kazandığının tespit edilmesi, büyük ölçüde fukahanın ortaya koymuş olduğu haber anlayışının incelenmesine bağlıdır.Bu çalışmada; İslamî ilimler açısından genelde haberlerin, özelde haber-i vahidlerin bilgi değeri ile uygulama değeri, kabulüne etki eden unsurlar, hangi şartlarda ve hangi koşullarda delil kabul edildiği; kölenin, kafirin, fasığın, âdilin, meçhul ravinin, sabinin ve heva sahibi olan bir kişinin verdiği haberlerin İslam Hukuku'ndaki değeri ve sonuçları anlatılmaya çalışılmıştır.

Scripture?s and the Sunnah?s, which are the fundamental sources of Basic Islamic Sciences? and mainly Islamic Law, having reached us by the rumour, caused these sciences to incline specially on the subject of ?khabar? and build ?a khabar philosophy? peculiar to these sciences. Within the process until the period that is claimed as the closure of the gate of ijtihad, the determination of how the Islamic Law gain a dynamism depend on the inspection of khabar understanding that is substantially the scholars of fiqh put forward.In this study; from the aspect of Islamic Sciences, generally khabars?, in private khabar al wahids? value of knowledge and value of execution, the elements affecting to their acceptance, under which circumstances and conditions they are accepted as evidence; value and results of the khabars? in the Islamic Law that the slave?s, the unbeliever?s, the perverse?s, the fair?s, the unknown transferors, the infant?s and the one?s who fond of his/her desire, giving has been tried to explain.
The problem of the sidk and kizb of the khabar from the aspect of Islamic jurisprudence and the reflections of the argument in furu?
Keywords: Din; Hukuk