AISI 304 ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİĞİNİN İŞLENEBİLİRLİĞİNE ISIL İŞLEMİN ETKİSİ - TAŞDEMİR, VEDAT (Fırat Üniveristesi, 2006)
AISI 300 serisi paslanmaz çelikler sanayide kullanılan toplam çelik kullanımınınyaklaşık %65-70 oranını oluşturmaktadır. Özellikle östenitik paslanmaz çelikler yapılarındabulunan yüksek krom içeriğinden dolayı oldukça iyi bir korozyon direncine sahiptirler.Günümüzde bu çelikler genellikle petro-kimya, kimya, gıda endüstrileri ve diğer birçok alandayaygın olarak kullanılmaktadır.Ancak işlem anında bu çeliklerin kesici takıma sıvanmasından dolayı bu malzemelerinişlenebilirliği ve takım ömrü önemli derecede etkilenmektedir. Takım aşınmasını hızlandıran enönemli etkenlerden bir tanesi de bu malzemelerin yapısında bulunan Ni ve Si elementleridir.şlenebilirlik oranını arttırabilmek için farklı şartlarda ısıl işlemin denemesi büyük avantajsağlayacaktır.Bu çalışmada, AISI 304 östenitik paslanamaz çeliği önce, 1050 oC' de 1 saathomojenleştirme tavlamasına tabi tutularak suda soğutulmuştur. Daha sonra aynı numuneler700 oC' de 30 dk., 90 dk. ve 240 dk. bekletilerek ikinci bir ısıl işlem görmüştür. Bu şekilde ısılişlem şartlarının malzemenin işlenebilirliğine olan etkisi araştırılmıştır.Deneyler, CNC torna tezgahında, kesme hızı, ilerleme miktarı ve talaş derinliği işlemeparametrelerinin bu malzeme için önerilen standartlar içerisinde farklı aralıklardadeğiştirilmesiyle gerçekleştirilmiştir.Sonuç olarak, ısıl işlemin farklı işleme parametrelerine bağlı olarak malzemeninişlenebilirliğini etkilediği belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Östenitik paslanmaz çelik, ısıl işlem, işlenebilirlik, aşınma, sıvanma
The effect of heat treatment on the machinability of AISI 304 austenitic stainless steel
Keywords: Makine Mühendisliği