MESANENİN BENİGN VE MALİGN LEZYONLARININ DEĞERLENDİRİLMESİNDE ÜÇ BOYUTLU SANAL ULTRASONOGRAFİ, BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ SANAL SİSTOSKOPİ VE KONVANSİYONEL SİSTOSKOPİNİN TANIYA KATKISININ KARŞILAŞTIRILMASI - AYDEMİR, YAVUZ (Fırat Üniveristesi, 2015)
Mesanenin tümöral lezyonlarını saptamada ultrasonografik sanal sonosistoskopi (US SS) ve bilgisayarlı tomografi sanal sistoskopik (BT SS) incelemenin tanısal performanslarını konvansiyonel sistoskopi (KS) ile karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Kasım 2012 ile Eylül 2014 tarihleri arasında üroloji kliniğine hematüri nedeniyle başvuran veya mesane kanseri nedeniyle takipte olan, değerlendirme sonucunda yüksek olasılıkla mesane tümörü şüphesi nedeniyle konvansiyonel sistoskopi planlanan 37 olgu çalışmaya dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 69 idi. Ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi incelemesi, KS'den önce yapıldı.Üç olgunun görüntüleme bulguları benign prostat hipertrofisini düşündürdüğünden çalışmadan çıkartıldı. KS bulguları ve KS sırasında elde edilen doku örneklerinin sonuçları standart referans olarak kabul edildi. Tüm olgularda US SS ve BT SS işlemi sorunsuz olarak tamamlandı. US SS de elde edilen görüntüler elde bulunan kaynak veriler ile cihaz üzerinde manuel olarak oluşturulup dijital sisteme kaydedildi. BT SS görüntüleri ayrı bir iş istasyonunda oluşturuldu. US SS ve BT SS incelemeleri ayrı ayrı oturumlarda birbirinden bağımsız iki radyolog tarafından değerlendirilerek lezyonların sayısı, yerleşimi ve boyutu saptandı. Daha sonra sonuçlar üzerinde ortak karara varılarak KS verileri ile karşılaştırıldı. Çalışmaya dahil edilen 34 hastada KS' de 69 lezyon tespit edildi. Otuzdört hastada US SS ile 62, BT US'de 64 lezyon tespit edildi. KS altın standart alındığında US SS tümörlerin %88, 6' sını, BT SS %90.4' ünü doğru olarak saptadı. Sonuç olarak bu çalışmada mesane tümörlerini saptamada US SS ve BT SS tekniklerinin tanısal doğruluklarının oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Sanal sistoskopi, hematüri, mesane tümörü.

The diagnostic performance of ultrasonographic virtual sonocystoscopy (UVSC) and computed tomography virtual cystoscopy (CTVC) examinations was compared with conventional cystoscopy (CC) in detecting tumoral lesions of bladder. Thirty-seven patients who were referred to urology department with complaint of hematuria or checking for treated bladder cancer were included in our study between November 2012 and September 2014. All patients were evaluated by urology department and CS was planned with a high suspicion of primary or recurrent malignancy. The average age of patients was 62. USG and CT imaging was performed before CC. Three patients was excluded because of getting pre- diagnosis the benign prostatic hypertrophy with imaging findings. CC findings and tissue specimen results were served as reference standard. All examinations were performed with USG and CT without any complication. UVSC obtained images created manually on the device with available source data and then recorded on digital system. CTVC images were reconstructed on another workstation. UVSC and CTVC examinations were evaluated in different sessions by two radiologists independently and number, location and size of lesions were noted. Than two reader, compare their results and reached a common decision for each patient. Findings of USSC and CTVC examinations were compared with conventional cystoscopy. Conventional cystoscopy revealed 69 bladder lesion in 34 patients. UVSC revealed 62 and CTVC revealed 64 lesions in 34 patients. UVSC (%88,6) and CTCV (%90,4) correctly detected of bladder tumors using with CC as a gold standart. Consequently; in this study shows that both of these techniques have a high diagnostic accuracy for the detection of bladder lesions. Keywords: Virtual cystoscopy, hematuria, bladder tumor.
Comparison of the contribution to the diagnosis of 3- dimensional virtual ultrasonography and computed tomography virtual cystoscopy in the evaluation of benign and malign bladder lesions
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp