ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARDA BEL AĞRISI SIKLIĞININ BELİRLENMESİ VE ÖZÜRLÜLÜĞE ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - BAYKARA, RABİA AYDOĞAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Romatoid Artrit (RA) kronik inflamasyon ile karakterize, bel ağrısı (BA) ise yaygın görülen ve ağır disabiliteye neden olabilen sistemik hastalıklardır. Amacımız RA'lı hastalarda BA sıklığını belirlemek, klinik ve radyolojik özelliklerini tanımlamak, aynı zamanda bel ağrısının hastalardaki yaşam kalitesi, depresyon, yorgunluk ve disabiliteye etkilerini tespit etmektir. Bununla birlikte RA'lı hastalarla ortalama aynı yaş ve cinsiyete sahip kronik bel ağrılı hastalari karşılaştırmaktır.Çalışmaya ACR kriterlerini karşılayan 110 RA'lı hasta ile kontrol grubu olarak üç aydan fazla süren BA'sı olan 112 hasta dahil edildi. RA'lı hastalar BA olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı. Lomber omurga ve alt ekstremitenin lokomotor sistem ve nörolojik muayeneleri yapıldı. Lomber radyografi ve MR görüntüleri alındı. Hastalık şiddeti, görsel analog skala (VAS), DAS 28, ESH, CRP; Sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi ve disabilite durumu; Health Assessment Questionnaire, RA Qality of Life, Arthritis Impact Measurment Scale-2, SF-36, VAS (0-100 mm) ile, depresyon ve anksiyete; Hastane Depresyon ve Anksiyete Ölçeğiyle ve yorgunluk ise ilgili sorgulamalarla ölçüldü.Romatoid artritli hastaların 71'inde (%64.5) BA vardı. VAS-ağrı ve bel ağrısı şiddetinde sub-gruplar arasında anlamlı fark yoktu. RA'lı hastalarda eşlik eden BA, yaşam kalitesini kötüleştiriyor ve özürlülüğü anlamlı ölçüde arttırıyordu.Romatoid artritte BA azımsanmayacak boyuttadır ve hastaların yaşam kalitesinin düşmesine, depresyon, anksiyete ve yorgunluğun artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle periferik eklemler kadar lomber omurga tutulumu da akılda tutulmalı, dikkatle muayene edilmeli ve ciddi disabilite ortaya çıkmadan tedavi edilmelidir.Anahtar Kelimeler: Romatoid Artrit, Bel Ağrısı, Lomber MR, Yorgunluk, Yaşam kalitesi.

Rheumatoid arthritis (RA) is a systemic inflammatory disease and low back pain (LBP) is a well characterized common disorder and both cause disability. The aim of this study was to: assess the frequency of LBP in RA and to investigate radiological and clinical aspects, as well as impact of LBP on quality of life, depression, fatigue and disability in patients with RA. Additionally, to compare age and sex matched patients with LBP and RA was also proposed.One hundred ten patients who met ACR criteria for the classification of RA and 112 patients with LBP at least 3 months of duration were included in to the study. All patients examined for musculoskeletal and neurological findings and underwent lomber X-ray and MR imaging. Disease activity was assessed using visual analogue scale of pain (VAS), DAS28, ESR, CRP; quality of life and disability using Health Assessment Questionnaire, RA Quality of Life, Arthritis Impact Measurement Scale-2, SF-36, VAS (0-100 mm) and depression, anxiety and fatigue with appropriate measures.Seventy one (64.5%) patients with RA had LBP. VAS-overall pain and intensity of LBP was not different between sub-groups. Low back pain coexisting with RA worsened quality of life and disability in these patients.Low back pain accompanying RA is more common than expected and reduces quality of life and increases depression, anxiety and fatigue in patients with RA. Therefore involvement of the spine, as well as peripheral joints, should be kept in mind, should be carefully scrutinized and managed before serious disability may develop.Key words: Rheumatoid arthritis, low back pain, magnetic resonance, fatigue and quality of life.
Assessment of the frequency and impact on disability of low back pain in the Rheumatoid Arthritis
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon