ÖĞRENME ALANLARI VE DEĞERLER AÇISINDAN 2018 VE 2024 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİM PROGRAMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI - Kan, Çiğdem; Çevik, Serkan (İstanbul Medeniyet Üniversitesi, 2025)
Bu çalışma, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde yayınlanan “2018 Sosyal Bilgiler Öğretim Programı” ve “2024 Sosyal Bilgiler Öğretim Programında” belirtilen öğrenme alanları ile öğrencilere kazandırılması hedeflenen değerlerin karşılaştırılmasını amaçlamaktadır. Bu kapsamda çalışmada, nitel araştırma desenlerinden biri olan içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında, MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB) bünyesinde sosyal bilgiler dersi için geliştirilen 2018 ve 2024 öğretim programları kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, 2018 öğretim programındaki öğrenme alanlarının isimlerinin 2024 programında değiştirildiği görülmüştür. 2018 öğretim programında yedi öğrenme alanına, 2024 sosyal bilgiler öğretim programında ise altı öğrenme alanına yer verildiği görülmüştür. Öğrenme alanlarının içeriklerinin karşılaştırılması sonucunda, 2018 ve 2024 programlarındaki öğrenme alanlarının işlediği konuların benzer olduğu, 2024 programında daha ayrıntılı bir içeriğe yer verildiği ve dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerle ilgili konulara daha fazla yer verildiği sonuçlarına ulaşılmıştır. 2018 ve 2024 öğretim programlarındaki değerlerin karşılaştırılması sonucunda, 2018 programında on sekiz değer varken 2024 programında bu sayının yirmi değere yükseltildiği tespit edilmiştir.
Keywords: Specialist Studies in Education (Other); Eğitim Üzerine Çalışmalar (Diğer)