KİRAZ SİNEĞİ (RHAGOLETİS CERASİ L.) (DİPTERA:TEPHRİTİDAE) MÜCADELESİNDE IŞIK KAYNAĞI İLAVELİ SARI RENKLİ YAPIŞKAN TUZAKLARIN FARKLI TONLARI İLE SÜRÜM TEKNİKLERİNİN ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ - BAYDOĞAN, GÖZDE (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu çalışma; kiraz sineği (Rhagoletis cerasi L.) mücadelesinde farklı tonda sarı renkli tuzakların ışıklı ve ışıksız formları ile farklı sürüm tekniklerinin kiraz sineği populasyonuna etkilerini belirlemek amacıyla 2019 yılında yürütülmüştür. Çalışmalar Harput lokasyonu ile Elazığ Merkez Sütlüce köyünde yürütülmüştür. Dört farklı tuzak rengi ışıklı ve ışıksız olarak Rebell® amarillo tuzağı ile karşılaştırılmıştır. 1023 renkli ışıklı tuzak standart Rebell® amarillo tuzağına kıyasla daha fazla sayıda kiraz sineği erginini çekmiştir. Ayrıca 1023 renkli ışıklı tuzakların asılı olduğu ağaçlardan toplanan meyvelerin vuruk oranı %1 olarak hesaplanmışken, Rebell tuzağının asılı olduğu ağaçlardan toplanan meyvelerin vuruk oranı %3 olarak hesaplanmıştır. Görsel tuzakların ışık ile kombinasyonunun ışıksız tuzaklardan daha iyi çekim etkinliğine sahip olduğu belirlenmiştir. İstatistiki analizler sonucunda kontrol ile 1016 ışıksız arasında, kontrol ile 1023 ışıksız arasında, 1016 ışıksız ile 1003 ışıklı arasında 1016 ışıksız ile 1021 ışıklı arasında, 1016 ışıksız ile 1023 ışıklı arasında, 1023 ışıksız ile 1021 ışıklı arasında, 1023 ışıksız ile 1023 ışıklı arasında, 1003 ışıksız ile 1021 ışıklı arasında, 1003 ışıksız ile 1023 ışıklı arasında, 1021 ışıksız ile 1023 ışıklı arasında p-değeri < 0.05 olduğundan anlamlı fark vardır. Ayrıca; kontrol ile 1016 ışıklı arasında, kontrol ile 1003 ışıklı arasında, kontrol ile 1021 ışıklı arasında, kontrol ile 1023 ışıklı arasında, 1016 ışıksız ile 1003 ışıklı arasında 1016 ışıksız ile 1021 ışıklı arasında, 1016 ışıksız ile 1023 ışıklı arasında, 1023 ışıksız ile 1021 ışıklı arasında, 1023 ışıksız ile 1023 ışıklı arasında, 1003 ışıksız ile 1021 ışıklı arasında, 1003 ışıksız ile 1023 ışıklı arasında p-değeri < 0.05 olduğundan anlamlı fark ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın sonuçları; kiraz entegre mücadele çalışmaları ile organik tarımda zararlılarla mücadele çalışmaları açısından önemli sonuçlar içermektedir.

In this study was carried out to the determine of different yellow sticky traps against cherry fruit fly (Rhagoletis cerasi L.) in 2019 year. The studies were conducted in Harput location in Elazığ Merkez Sütlüce village. Four different trap colors were compared with Rebell® amarillo trap with and without light. The 1023 color light trap attracted more cherry fly adults than the standard Rebell® amarillo trap. In addition, while the ratio of the fruits collected from the trees with 1023 colored light traps hanging was calculated as 1%, the ratio of the fruits collected from the trees with which the Rebell trap was hanging was calculated as 3%. It has been determined that the combination of visual traps with light has better shooting efficiency than non-illuminated traps. As a result of statistical analysis, between control and 1016 lights, between control and 1023 lights, between 1016 lights and 1003 lights, between 1016 lights and 1021 lights, between 1016 lights and 1023 lights, between 1023 lights and 1021 lights, between 1023 lights and 1023 lights, 1003 There is a significant difference between the unlit and 1021 lights, between 1003 unlit and 1023 lights, between 1021 unlit and 1023 lights, since the p-value is <0.05. Also; between control and 1016 lights, between control and 1003 lights, between control and 1021 lights, between control and 1023 lights, between 1016 lights and 1003 lights, between 1016 lights and 1021 lights, between 1016 lights and 1023 lights, between 1023 lights and 1021 lights. There was a significant difference between 1023 unlit and 1023 illuminated, 1003 unlit and 1021 illuminated, 1003 unlit and 1023 illuminated, since the p-value was <0.05. The results of this study; Cherry contains important results in terms of integrated pest control and pest control activities in organic agriculture.
Determination of the effectiveness of release techniques with different tones of yellow colored sticky traps with light source added in the fight against cherry fly (Rhagoletis cerasi L.) (Diptera: Tephritidae)
Keywords: Biyomühendislik