Öğretimin Temel İlkeleri ile Oluşturulan Materyallerin Öğrencilerin Akademik Başarı ve Motivasyonlarına Etkisi - Türel, Yalin Kiliç; Yıldırım, Abdurrahman (Trakya Üniversitesi, 2018)
Öğrenme ve öğretme sürecinin büyük bir bölümünde yer alan temel derslerden biri olan Matematik dersinde ortaöğretim öğrencilerinin başarı düzeylerinin oldukça düşük olduğu görülmektedir. Her ne kadar matematik dersine yönelik yapılan çalışmaların sayısı gün geçtikçe artsa da henüz istenilen seviyede başarı ve motivasyon düzeyine ulaşılmadığı düşünülmektedir. Matematik öğretiminde farklı kuram ve uygulamaların işe koşulması etkili bir öğrenme sağlanması açısından önemli görülmektedir. Bu doğrultuda yapılan çalışmanın genel amacı; 9. Sınıf Matematik Dersi kapsamında Merrill (2002) tarafından geliştirilen Öğretimin Temel İlkeleri’ne (First Principles of Instruction) dayalı olarak hazırlanan etkileşimli tahtaya uyumlu içeriklerin öğrencilerin matematiğe yönelik motivasyon ve başarı düzeylerine etkisini incelemektir. Deneysel çalışma modeline dayalı olarak Batman İli Kozluk İlçesi’nde bir lisede yürütülen bu çalışmada 49 öğrenci tarafsızlık ilkesi doğrultusunda rastgele deney (25) ve kontrol (24) gruplarına ayrılmıştır. Çalışmada veriler toplanırken Keller (1987) tarafından geliştirilmiş, Kutu ve Sözbilir (2011) tarafından Türkçe’ ye uyarlanan Öğretim Materyalleri Motivasyon Anketi ve araştırmacılar tarafından geliştirilen Matematik Başarı Testi kullanılmıştır. Uygulama sonucuna göre bu çalışma ile Öğretimin Temel İlkeleri’ne göre hazırlanan etkileşimli tahtaya uyumlu materyalin öğrencilerin matematik dersine yönelik motivasyonlarını ve başarı düzeylerini anlamlı derecede yükselttiği görülmüştür.