Laparoskopik Bariatrik Cerrahi Yapılan Morbid Obez Hastalarda Kas Gevşetici Antagonistlerinin Derlenme Ünitesindeki Bulantı-Kusmaya Etkisi - Bolat, Esef; Akel, Ramazan (My University, 2023)
Amaç: Laparaskopik bariatrik cerrahilerde (LBC) postoperatif bulantı kusma (POBK) sık görülmektedir. Bu çalışmanın amacı LBC yapılan morbid obezlerde kas gevşetici antagonistlerinin derlenme ünitesinde görülen POBK üzerine olan etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Üniversite Etik Kurulu onayı ile LBC geçiren morbid obezlerin dosyaları ve e-arşiv kayıtları incelenerek demografik verileri, POBK skoru (1: Bulantı-kusma yok, 2: Bulantı, 3: Öğürme, 4: Kusma), derlenme ünitesinde yapılan antiemetik dozları kaydedildi. Hastalar, uygula- nan kas gevşetici antagonistine göre neostigmin verilen grup (GrupNEO) ve sugammadeks verilen grup (GrupSUG) olarak ikiye ayrıldılar. Bulgular: Toplam 206 hasta çalışmaya dahil edildi ve hastaların 80’i erkek, 126’sı kadındı. Gruplar arasında POBK skoru değerlendirildiğinde ista- tistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p >0,05). Derlenme ünitesinde hastalarda meydana gelen POBK ise Grup NEO’da %58,16 (57/98), Grup SUG’da %50 (54/108) oranında gerçekleşmişti ve istatistiksel olarak fark yoktu (p >0,05). Derlenmede uygulanan metoklopramidde ise Grup SUG’da Grup NEO’ya göre doz düşük ve fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p ?0,05). Sonuç: Morbid obezlerde, LBC sonrası kas gevşetici antagonistlerinin POBK insidansı üzerine etkilerini karşılaştırdığımız çalışmamızda, sugamma- deks kullanımı ile postoperatif derlenme ünitesinde daha az POBK gözlenirken, kullanılan antiemetik dozunda anlamlı azalma olduğu görüldü.
Keywords: Beslenme ve Diyetetik; Anestezi; Genel ve Dahili Tıp; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri; Sağlık Bilimleri ve Hizmetleri; Tıbbi Laboratuar Teknolojisi; Cerrahi