PARÇA-PARÇA DOĞRUSAL ELEMANLAR İÇEREN DEVRELERİN MATLAB İLE MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU - AKBULUT, YAMAN (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu tezde, doğrusal olmayan elemanlar içeren devrelerin modellenmesi ve Matlab/Simulink ortamında simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Çalışma iki aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada doğrusal olmayan elemanlar, karakteristiklerine parça-parça doğrusallık yaklaşımı uygulanarak; anahtarlar, kaynaklar ve doğrusal elemanlarla birlikte kontrol eşitsizlikleri kullanılarak modellenmiştir. Daha sonra bu modeller, Matlab/Simulink ortamında SimPowerSystems kütüphanesiyle oluşturulmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında, örnek devrelere ilişkin simülasyon sonuçları verilmiştir. Simülasyon aşamasında örnek devrelerde, önce doğrusal olmayan elemanlar için birinci aşamada elde edilen modeller kullanılmıştır. Daha sonra, aynı devrelerin simülasyonu için doğrusal olmayan elemanların SimPowerSystems kütüphanesindeki kendi modelleri kullanılmıştır. Her iki duruma ilişkin simülasyon sonuçları karşılaştırılmıştır. Fakat karşılaştırma işlemleri tüm örnekler için mümkün olmamıştır. Çünkü devrelerde farklı karakteristiklere sahip doğrusal olmayan omik, indüktif, kapasitif elemanlar bulunması durumunda, bu elemanlara ilişkin SimPowerSystems kütüphanesinde bir tanım olmadığı için, bu örneklerin simülasyonu sadece birinci aşamada tanımlanan modelleme kullanılarak yapılabilmiştir.

In this thesis, the modeling and simulation of the circuits including nonlinear elements are carried out on Matlab/Simulink environment. The study consist of two stages. In the first stage, the piecewise linearity approach is applied to the characteristics of the nonlinear elements and modeling of switches and the sources are achieved with linear elements and control inequalities. Then these models are constructed with SimPowerSystems library on Matlab/Simulink environment. In the second stage of the study, the simulation results of the sample circuits are given. In the simulation stage, for the sample circuits, the nonlinear elements are replaced with the models that are obtained in the first stage of the study. Then for the simulation of the same circuits, the models of nonlinear elements in the SimPowerSystems library are used. The obtained results are compared for both cases. But the comparisons are not carried out for all sample circuits. In the case that the circuits contain the different characteristics such as nonlinear resistive, inductive and capacitive elements, since there are no equivalent elements in the SimPowerSystems library, thus these sample circuits are just simulated with the models that are obtained in the first stage.
The modeling and simulation of the circuits including piecewise linear elements with matlab
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği