KİL ÇEKİRDEKLİ KAYA DOLGU ALTERNATİFİNİN GÖVDE TİP SEÇİMİ ÇALIŞMALARINDA DEĞERLENDİRİLMESİ - GÜLTEN, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Göletler, bir akarsu vadisini kapatıp arkasında su biriktiren; enerji üretimi, içme, sulama, sanayi suyu temini ve akarsuların düzenlenmesi gibi birçok amaca hizmet eden ekonomik faydası büyük olan küçük barajlardır. Bir gölet yapımında birden fazla gövde tipinin seçimi mümkündür. Bu nedenle gövde tipi seçilirken yapılış amacına, emniyetli ve ekonomik olmasına dikkat edilerek gerekli parametreler incelenip en uygununa karar verilmesi gerekmektedir. Gövde tipinin seçilmesi için, gölet yerinin seçilmesi, jeolojik, hidrolojik, topoğrafik araştırmaların yapılması, malzeme ocaklarının tayini, malzeme yeterliliğinin ölçülmesi, çevresel etkilerinin değerlendirilmesi ve ekonomik olarak uygunluk gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesinde yer alan Gümüşhane ilinin Kelkit İlçesinin Deredolu Beldesinde sulama amacıyla yapılan Deredolu Göleti gövde tip seçim faktörlerinin incelenmesi amacıyla ele alınmıştır. Kil Çekirdekli Kaya Dolgu gövde tipinde yapımına devam edilen Deredolu Göleti'nin farklı gövde tipinde alternatifleri oluşturulmuş ve mevcut tip ekonomik ve GeoStudio programı yardımıyla şev stabilitesi açısından diğerleriyle kıyas edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Göletler, Gövde Tip Seçimi, GeoStudio, Ekonomik Analiz

Small dams, cover river valley to collect water; are structures that serve purposes like; energy generation, supply of drinking, irrigation, industrial water and also regulation of stream flow. It is possible to choose multiple types of body when constructing a small dam. For this reason; aim of build, safety and feasibility of dam must be considered with required parameters to choose the most suitable type of body. In order to choose the type of the dam; location of small dam, geological, hydrological, topographical surveys, quarry assignment, quarry reserve measurement, environmental impact assessment and economic feasibility are required. This study analyzes body type selection factors of Deredolu Small Dam; located in Deredolu Township, Kelkit District, Gümüşhane City, Blacksea Region, Turkey. This small dam has been constructed for irrigation. Deredolu Small Dam which is under construction has Rock Filled Clay Core body type. Various types have been formed and comparison of each type is made by analyzing economic feasibility and slope stability using GeoStudio Software. Keywords: Small Dams, Body Type Selection, GeoStudio, Economic Analysis
Evaluation of clay core rock fill alternatives in small dam type selection studies
Keywords: İnşaat Mühendisliği