RHİPİCEPHALUS BURSA'NIN BABESİA VEKTÖRLÜĞÜ ÜZERİNE DEĞİŞİK ARAŞTIRMALAR - AKSIN, NURSEL (Fırat Üniveristesi, 1999)
Bu araştırma bir koyun, iki kuzu ve üç tavşan kullanılarak yapılmıştır. R.bursa'nın larva ve nymph'lerinin B.ovis ile enfekte edilmesinden sonra, imago safhasını etkene hassas olmayan tavşan üzerinde geçirip, ikinci jenerasyon larva ve nymphlerinin de tavşan üzerinde beslenmelerinden sonra oluşan ikinci jenerasyon imago safhasının, kuzular üzerine konulduğunda, birinci jenerasyon larva ve nymphlerinin aldığı B.ovis'leri, ikinci jenerasyon imago safhasında nakledip edemiyeceği ile R.bursa'nın imago safhasında aldığı B.ovis'i, larva ve nymph safhalarını bir tavşan üzerinde geçirdikten sonra, ikinci jenerasyon imago safhasında kuzulara nakledip edemeyeceğinin saptanması amacıyla yapılmış ve her iki deneyde de B.ovis'in nakledildiği ortaya konmuştur.

One sheep, two lambs and three rabbits were used in this study. Initially, the larvae and nymphs of R.bursa were infected with B.ovis. The imago stage has been passed in the unsusceptible rabbit ears. Second generation larvae and nymphs were also fed in the rabbit. When second generation imago stage ticks were placed in the lamb ears, whether B.ovis which were taken by first generation larvae and nymphs would be transmitted in second generation imago stage. In another experiment R.bursa which carrying B.ovis during its imago stage, was let have its larva and nymph stages in another rabbit. Whether second generation imago stage would be transmitted to lambs was also investigated. In the both experiments, B.ovis has been shown to be transmitted by R.bursa.
Investigation different on babesia transmittion of Rhipicephalus Bursa
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Veteriner Hekimliği; Veterinary Medicine