SENSÖRİNÖRAL İŞİTME KAYIPLI HASTALARDA PRESTİN DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - EMRE, SADETTİN (Fırat Üniveristesi, 2020)
Sensörinöral işitme, koklear tüylü hücrelerden serebral kortekse kadar olan yolların varlığı ve integrasyonuyla sağlanır. Bu bileşenlerden her birinin çeşitli nedenlerle etkilenmesi sensörinöral işitme kaybına (SNİK) yol açar. Prestin dış tüy hücrelerinde (DTH) oluşan hasarın, kalıcı işitme kaybına yol açan en erken habercilerden biridir. Bu çalışma Fırat Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı polikliniğine başvuran hastalarda yapıldı. Çalışma, her grupta 30 hasta olacak şekilde dört gruptan oluşmaktadır. Grup 1: 55 yaş ve üzeri işitme kaybı olmayan (kontrol grubu); Grup 2: 20-55 yaş arası işitme kaybı olmayan (kontrol grubu); Grup 3: 20-55 yaş arası sensörinöral işitme kayıplı; Grup 4: 55 yaş ve üzeri presbiakuzili bireylerden oluşturuldu. Hastalara odyometri testi yapıldıktan sonra, serum prestin seviyesinin değerlendirilmesi için 5 cc kan alındı. İşitme kaybı olan gruplardan grup 1'in prestin düzeyi 445,32 pg/ml, Grup 2'nin prestin seviyesi 452,79 pg/ml, Grup 3'ün prestin seviyesi 123,64 pg/ml, Grup 4'ün prestin seviyesi 79,54 pg/ml olarak saptandı. İşitme kaybı olan gruptaki genç hastalar ile presbiakuzili hastaların serum prestin seviyesi arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,084). Kontrol grubundaki genç ve yaşlı hastaların serum prestin seviyesi arasında da anlamlı bir fark bulunmadı (p=0,399). Ancak genç işitme kaybı olan grup 3 ile genç kontrol grubu grup 2 arasında ve presbiakuzili hastalar ile yaşlı kontrol grubu arasında prestin seviyeleri açısından anlamlı oranda fark (kontrol grubunda prestin düzeyi daha yüksek) saptandı (sırasıyla p<0,001, p <0,001). Serum prestin düzeyleri presbiakuzi ve sensörinöral işitme kayıplı hastaların takibinde bir biomarker olabilir. Ayrıca bu hastalarda gelecekte işitme kaybının seviyesini belirlemede odyometri ile birlikte kullanılabilir. Anahtar Kelimeler: Prestin, Presbiakuzi, İşitme kaybı

Sensorineural hearing is provided by the presence and integration of pathways from cochlear hairy cells to the cerebral cortex. If each of these components is affected for various reasons, it causes sensorineural hearing loss (SNHC). Prestin is one of the earliest precursors of damage to external hair cells (DTH) leading to permanent hearing loss. This study was performed on patients who applied to Fırat University Department of Otorhinolaryngology. The study consists of four groups with 30 patients in each group. Group 1: No hearing loss aged 55 years or older (control group); Group 2: 20-55 years of age with no hearing loss (control group); Group 3: sensorineural hearing loss between 20-55 years; Group 4: 55 years old and older with presbyacusis. After the audiometry test, 5 cc blood was taken to evaluate the serum prestin level. Among the groups with hearing loss, the prestin level of group 1 was 445.32 pg / ml, the prestin level of group 2 was 452.79 pg / ml, the prestin level of group 3 was 123.64 pg / ml, the prestin level of group 4 was 79 54 pg / ml. There was no significant difference between the serum prestin levels of the young patients in the hearing loss group and the patients with presbiacus (p = 0.084). There was no significant difference between the serum prestin levels of young and old patients in the control group (p = 0.399). However, there was a significant difference (prestin level was higher in the control group) between group 3 with young hearing loss and group 2 with young control group, and patients with presbiacus and elderly control group (p <0.001, p <0.001, respectively). Serum prestin levels may be a biomarker in the follow-up of patients with presbycusis and sensorineural hearing loss. It can also be used in conjunction with audiometry to determine the level of future hearing loss in these patients. Key words: Prestin, Presbyacusis, Hearing loss
Evaluation of the level of the prestin patients with sensorinoral hearing loss
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz