The effects of different dosage of Kefir with different durations on growth performances and antioxidant system in the blood and liver tissues of Çoruh trout (Salmo coruhensis) - Can, Erkan; Kurtoglu, Ilker Zekı; Benzer, Fulya; Erişir, Mine; Kocabaş, Mehmet; Kızak, Volkan; Çelik, Hüseyin Tuğrul (My University, 2012)
Bu çalışmada balıklara farklı doz (0, 10, 20 ve 40 g $kg^{-1}$ yem) ve sürelerde (2 ay ve 3 ay) kefir uygulanarak kan ve karaciğer dokusundaki oksidan-antioksidan durum ve gelişim performansı incelenmiştir. Çalışmanın sonunda, yaşama oranları % 88.3’ten fazla bulunmuş olup deney ve kontrol grupları arasında fark önemsizdir. SBO (Spesifik büyüme oranı), YDO (Yem değerlendirme oranı), KF (Kondisyon faktörü) bakımından 0, 10, 20 ve 40 g $kg^{-1}$ kefir uygulamaları arasında farklılık önemsizken, bu gelişim değerleri 2. ve 3. aylarda süreç bazında değerlendirildiğinde birbirinden farklı bulunmuştur (P<0.05). 3 ay boyunca 20 ile 40 gr kefir uygulamasının balıkların kanındaki TOS’u (Total oksidan durum) ve TAS’ı (Total antioksidan durum) azalttığı gözlenmiştir (P<0.05). Karaciğer MDA (Malondialdehyde) düzeylerinde kontrolle karşılaştırıldığı zaman bütün gruplarda düşme görülmüş, en fazla düşüş 40 g kefirin 3 aylık uygulamasında olmuştur. Yapılan çalışmada aynı dozlardaki kefirin 3 aylık uygulamalarının 2 aylık uygulamalarından daha etkili olduğu görülmüştür(P<0.001). GSH-Px (Glutathione peroxidase) enzim aktivitesinde kontrole göre bütün gruplarda istatistiksel olarak önemli olmayan artış gözlenmiştir. Katalaz (CAT) aktivitesi 2 aylık uygulamaların hepsinde kontrole göre anlamlı azalma gösterirken (P<0.01), 3 aylık uygulamalar anlamsız azalmaya sebep olmuştur. GSH (Glutathione) düzeyi 2 aylık gruplarda kontrole göre bir değişikliğe neden olmazken, 3 aylık gruplarda anlamlı artışa yol açmıştır (P<0.001). Sonuç olarak kefirin antioksidan özelliğinin olduğu, bunda da, dozun ve sürenin etkili olduğu görülmüştür.
Keywords: Kefir; alabalık; büyüme performansı; kan; malondialdehit; balık beslenmesi; karaciğer; Salmo coruhensis; antioksidan özellikleri