SİSPLATİN UYGULANAN SIÇANLARDA REJUVEİNİX FORMÜLASYONUNUN BÖBREK HASARI ÜZERİNE ETKİSİ - TEKİN, MEHMET MURAT (Fırat Üniveristesi, 2022)
Sisplatin antikanserojenik bir madde olup kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada antioksidan, antiinflamatuvar ve renal koruyucu etkileri olan rejuveinix'in sisplatin ilişkili akut böbrek hasarında tedavi edici etkilerini araştırmayı amaçladık. Çalışmamız Fırat Üniversitesi 'Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu' onayı sonrasında 40 adet erkek wistar albino/sprague dawley sıçan (her grupta n=10; yaş: 6/8 haftalık) randomize olarak 4 gruba ayrılarak yapıldı. Kontrol, Sisplatin, Rjx, Sisplatin+Rjx grupları oluşturuldu. Sisplatin grubuna sisplatin verilerek renal hasar oluşturuldu. Sisplatin+RJX grubu 7 mg/kg RJX ile tedavi edildi. Çalışmamızda böbrek fonksiyon testleri; BUN, kreatinin, proinflamatuar sitokinler; NF-kB, COX-2, oksidatif belirteçler; serum ve böbrek dokusunda MDA, antiinflamatuvar sitokin; Nrf-2, HO-1 düzeylerine bakıldı. Kontrol, Sisplatin, RJX ve Sisplatin+RJX grubu NF-kB, COX-2, Nrf-2, HO-1, BUN, kreatinin, serum ve böbrek MDA düzeyleri açısından karşılaştırıldığında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p<0.05). Sisplatin grubu kontrol grubu ile karşılaştırıldığında NF-kB, COX-2, BUN, kreatinin, serum ve böbrek MDA düzeylerinde anlamlı şekilde artış, Nrf-2, HO-1 düzeylerinde anlamlı şekilde azalış gözlendi (p<0.05). RJX ve Sisplatin+RJX gruplarında bu parametrelerde tersi yönünde değişiklikler saptandı (p<0.05). Böbrek dokularının histopatolojik incelemesinde rejuveinix tedavisi verdiğimiz gruplarda hidropik dejenerasyonda ve inflamatuvar hücrelerde azalma saptanmıştır. Bu çalışmada rejuveinixin sisplatin ilişkili akut böbrek hasarında antioksidan, antinflamatuvar ve renal koruyucu etkilerinin olduğunun sonucuna vardık.

Cisplatin is an anticarcinogenic substance and is widely used in the treatment of cancer. In this study, we aimed to investigate the therapeutic effects of rejuveinix, which has antioxidant, anti-inflammatory and renal protective effects, in cisplatin-related acute kidney injury. Our study was randomized into 4 groups with 40 male wistar albino/sprague dawley rats (n=10 in each group; age: 6/8 weeks) after the approval of Fırat University 'Local Ethics Committee on Animal Experiments'. Control, Cisplatin, Rjx, Sisplatin+Rjx groups were created. Renal damage was caused by cisplatin administration to the cisplatin group. The cisplatin+RJX group was treated with 7 mg/kg RJX. In our study, kidney function tests; BUN, creatinine, proinflammatory cytokines; NF-kB, COX-2, oxidative markers; MDA in serum and kidney tissue, anti-inflammatory cytokine; Nrf-2, HO-1 levels were examined. When the controls, Cisplatin, RJX and Cisplatin+RJX groups were compared in terms of NF-kB, COX-2, Nrf-2, HO-1, BUN, creatinine, serum and kidney MDA levels, a statistically significant difference was found between all groups (p<0.05). Compared with the cisplatin group control group, there was a significant increase in NF-kB, COX-2, BUN, creatinine, serum and kidney MDA levels and a significant decrease in Nrf-2, HO-1 levels (p<0.05). In the RJX and Cisplatin+RJX groups, these parameters were found to be reversed (p<0.05). In the histopathological examination of renal tissues, a decrease in hydropic degeneration and inflammatory cells was detected in the groups treated with rejuveinix. In this study, we concluded that rejuveinix has antioxidant, anti-inflammatory and renal protective effects in cisplatin-related acute kidney injury.
The investigation of protective effect of RJX on cisplatin-induced nephrotoxicity
Keywords: İç Hastalıkları