ENERJİ ARZ GÜVENLİĞİNDE NÜKLEER ENERJİNİN ÖNEMİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - TUĞRUL, ÜMMÜGÜLSÜM BİNGÖLBALI (Fırat Üniveristesi, 2025)
21. yüzyılın enerji paradigması, artan nüfus ve sanayileşmenin neden olduğu yüksek enerji talebi karşısında çevresel sürdürülebilirliği ve ulusal güvenliği aynı anda koruma zorunluluğu nedeniyle önemli bir dönüşüm geçirmektedir. Bu çerçevede, fosil yakıt rezervlerinin sınırlı doğası ve dış bağımlılıklardan kaynaklanan arz güvenliği sorunları, ulusları alternatif enerji kaynaklarını keşfetmeye zorlamaktadır. Nükleer enerji, sağladığı yüksek enerji yoğunluğu ve minimum karbon emisyonları nedeniyle bu alternatifler arasında öne çıkarken, toryum, geleneksel uranyum bazlı reaktör teknolojisinin uygulanabilir bir alternatifi olarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye, jeopolitik konumu ve enerji tüketimindeki artış eğilimiyle birlikte enerji güvenliğini stratejik bir öncelik haline getirmektedir. Bu bağlamda, ülkenin önemli toryum rezervleri, yerli kaynaklara bağlı bir nükleer enerji altyapısı kurmak için çok önemli bir fırsat sunmakta, böylece dış bağımlılıkları azaltmakta ve daha güvenli bir enerji geleceğini teşvik etmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin enerji arz güvenliği hedefleri bağlamında nükleer enerji teknolojilerinin değerlendirilmesi, hem bilimsel hem de stratejik açıdan literatür ve doküman analizi yöntemleri kullanılarak ele alınmaktadır.

The energy paradigm of the 21st century is undergoing a major transformation due to the need to simultaneously protect environmental sustainability and national security in the face of high energy demand caused by population growth and industrialization. In this context, the limited nature of fossil fuel reserves and supply security issues arising from external dependencies are forcing nations to explore alternative energy sources. Nuclear energy stands out among these alternatives due to its high energy density and minimal carbon emissions, while thorium emerges as a viable alternative to traditional uranium-based reactor technology. Turkiye has made energy security a strategic priority due to its geopolitical location and increasing energy consumption trends. In this context, the country's significant thorium reserves present a crucial opportunity to establish a nuclear energy infrastructure dependent on domestic resources, thereby reducing external dependencies and promoting a more secure energy future. In this study, the evaluation of nuclear energy technologies within the context of Turkiye's energy supply security objectives is addressed using literature and document analysis methods from both scientific and strategic perspectives.
The importance of nuclear energy in energy supply security: The case of Turkiye
Keywords: Enerji; Ekonomi; Nükleer Mühendislik