SİSTOLİK KALP YETMEZLİĞİ OLAN HASTALARDA TOLL LİKE RESEPTÖR-5 DÜZEYİ VE NT-PROBNP DÜZEYİ İLE OLAN İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - MİRZAOĞLU, ÇETİN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Sistolik kalp yetmezliği olan hastalarda NT-proBNP ile TLR-5'in düzeyi ve TLR-5 düzeyi ile NT-proBNP arasındaki ilişkiyi araştırıldı. Kalp yetmezliği kalbe venöz dönüşün ve dolma basınçlarının normal olduğu durumda akut ya da kronik ventriküler disfonksiyondan dolayı kalbin dokuların ihtiyacını karşılayacak düzeyde yeterli kanı pompalamada yetersiz kaldığı kompleks klinik sendromdur. Kalp yetmezliği sıklığı giderek artan, önemli bir morbidite ve mortaliteye sahip ciddi bir sağlık problemidir. Kalp yetmezliği semptomları bulunan ve ekokardiografi'sinde ejeksiyon fraksiyonu < % 30 olan hastalarda NT-ProBNP ve TLR-5 değerleri kalp yetmezliği olmayan olgulara göre anlamlı derecede yüksektir. Ancak kalp yetmezliği hastalarındaki NT-ProBNP ve TLR-5 değerleri arasında korelasyon yoktur. TLR-5'in yüksek değerleri kalp yetmezliğinde NT-ProBNP'den bağımsız prognostik değere sahiptir. Sonuç olarak yapılan çalışmalarda da NT-ProBNP ve TLR-5'in değerlerinin 2'sininde yüksek olduğu kalp yetmezlikli hastalarda daha sonraki dönemde hastaneye yatış sayısı ve süresi ve mortalitenin daha yüksek olacağı ve kalp yetmezliğinde marker ne kadar yüksekse surviyi değerlendirmekte o kadar iyi olacaktır. Anahtar Kelimeler: Sistolik Kalp Yetmezliği, NT-ProBNP, TLR-5, Düzey

Were researched levels of NT-proBNP and toll like receptor-5 and correlations between them in patients with systolic heart failure. Heart failure is a clinical syndrome in which an abnormality of cardiac structure or function is responsible for the inability of the heart to eject blood with the required amount to body tissues. Congestive heart failure is a main public health problem today and it usually associated with high morbidity and mortality. The plasma levels of both NT-ProBNP and TLR-5 are significantly higher in patients with congestif heart failure than normal individuals. But there is no definite correlation between plasma levels of NT-ProBNP and TLR-5 inpatients with congestive heart failure. The high level plasma TLR-5 is of prognostic value independent from the plasma NT-ProBNP levels, in these patients. As a conclusion, according to recent studies, the high plasma levels of NT-ProBNP and TLR-5 are maintly associated with high mortality and longer hospitalisation rate in induviduals with heart failure. Therefore, the higher is plasma levels of markers such as TLR-5 and NT-ProBNP, the worse is the over all prognosis in these patients. NT- ProBNP and TLR-5 are thought to be the cheapest and the most appropriate marker to be determined. Key words: Systolic Heart Failure, NT-proBNP, TLR-5, Level
A research to determine correlation between systolic heart failure and levels of toll like receptor-5 and NT-probnp
Keywords: Kardiyoloji