Ankara’da teras çatılarda kurulacak fotovoltaik sistemler için optimum eğim açısının belirlenmesi - Ekici, Betül Bektaş (My University, 2015)
Teras çatılarda konumlandırılan fotovoltaik sistemler, yardımcı strüktürler yardımıyla güneş ışınlarının yerküreye geliş durumlarına göre farklı eğim açılarına ayarlanma esnekliği sağlarlar. Bu çalışmanın amacı, Ankara’da bir binanın teras çatısına 250 m2’lik alanda kurulduğu varsayılan şebeke bağlantılı fotovoltaik sistemin performansının değerlendirilmesidir. Fotovoltaik sistemin enerji çıkışı için gerekli hesaplamalar PVsyst 6.2.6 paket programı ile gerçekleştirilmiştir. Hesaplamalarda Ankara iline ait kullanılan toplam ve yayılı güneş ışınımı, dış ortam sıcaklığı ve rüzgar hızı değerleri Meteonorm programından elde edilmiştir. Panel eğim açısının aylık, mevsimlik ve yıllık optimum değerleri tespit edilmiş ve sonuçlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Bildiri - Kongre ve Sempozyum
Keywords: Optimum eğim açısı; PVVsys; Fotovoltaik; Teras çatı