DİSTAL HİPOSPADİAS ONARIMINDA TIPU TEKNİĞİ: 8 YILLIK DENEYİMİMİZ - Ozan, Tunc; Karakeci, Ahmet (My University, 2019)
Amaç: Hipospadias penil üretranın anormal gelişimi sonucueksternal meanın normal lokalizasyonunda olmayıp hemenglansın altında, penis gövdesi, skrotum veya perineumdabulunması ile karakterize konjenital bir anomalidir. Buçalışmada son 8 yıl içinde kliniğimize distal hipospadiasnedeni ile başvuran ve TIPU yöntemi ile üretroplastioperasyonu yapılan hastaların değerlendirilmesi amaçlandı.Gereç ve Yöntemler: 2010-2018 yılları arasında TIPUyöntemi ile üretroplasti yapılan 129 hipospadiaslı olgununkayıtları geriye dönük olarak incelendi. Hastaların yaşları,hastanede kalış süreleri, ortalama takip süreleri, eksternalmeanın yerleşimi (glandüler, koronal, subkoronal, distal penilve midpenil), kordi varlığı, stent süreleri, ameliyat sonrasıfistül gelişimi, meatal stenoz ve striktür gibi olasıkomplikasyon çeşitleri değerlendirildi.Bulgular: Hastalarımızın 102’si primer olgu iken (%79), 27’sisekonder olguydu (%21). Operasyon sonrası başarı oranıprimer ve sekonder olgularda sırası ile %85.3 ve %77.7 olarakbulundu. Komplikasyon oranı ise sırası ile %14.7 ve %22.2olarak tespit edildi.Sonuç: TIPU tekniği primer ve sekonder distal hipospadiasolgularında başarı ile uygulanacak bir yöntemdir.
Keywords: Pediatri; Anatomi ve Morfoloji; Cerrahi