Deprem Perdelerinin Yanal Ötelenmesine Perde Uç Bölgesinin ve Donatı Oranının Etkisi - Şahin, Hümeyra; Alyamaç, Kürşat Esat; Erdoğan, Ali Sayıl (My University, 2015)
Bu çalışmada perde uç bölgesi alanı ve donatı oranının perdenin yanal ötelenmesi üzerindeki etkisi nümerik olarak incelenmiştir. Nümerik çalışma için ülkemizde yaygın olarak kullanılan 8, 12 ve 16 katlı sistemeler dikkate alınmıştır. Bütün sistemlerde perde kalınlığı sabit 30 cm alınarak, perde uzunluğu, 5,7 ve 10 yükseklik-boy oranları dikkate alınarak belirlenmiştir. Çalışmada perde uç bölgesinin olmaması, uç bölgesinin perde uzunluğunun %20’si ve %10 ‘nu kadar olması durumları için ele alınmıştır. Donatı için ise % 0.05, % 0.1 ve % 0.2 oranları dikkate alınmıştır. Analizler C25/30 beton sınıfı, 1. Derece Deprem Bölgesi ve Z3 zemin sınıfı için yapılmıştır. Analizlerde perdeler fiber kesitli çubuk eleman olarak modellenmiştir ve betonun sargılı davranışı göz önüne alınmıştır. Sistemlerin nonlineer analizi OpenSees programı kullanılarak, ölçeklenmiş gerçek ivme kayıtları altında yapılmıştır. Analizler neticesinde tepe noktası yer değiştirmesi, taban eğilme momenti ve moment -eğrilik ilişkisi verilmiştir. Sonuç olarak perdelerin eğrilik sünekliliği kapasitesinin, perde uç bölgesi alanı ve donatı oranına bağlı olarak arttığı belirlenmiştir.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Betonarme Perde; Süneklilik; Fiber Eleman; OpenSees