HAKEMLERİN ETKİLİ İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ - Altungül, Oğuzhan; Gacar, Atalay; Bulut, Mesut; Söyler, Didem Yavuz (My University, 2023)
Bu çalışma Elazığ ilinde aktif görev yapan hakemlerin iletişim beceri düzeylerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışmanın evrenini Elazığ’da aktif olarak görev yapan 457 il hakemi oluştururken, örneklemi ise tesadüfü yöntemle seçilen 113 hakem oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Korkut tarafından 1996 yılında geliştirilen “İletişim Becerilerini Değerlendirme” Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek toplam 25 maddeden oluşmaktadır ve bu ölçekten alınan yüksek puanlar, bireylerin şahsi iletiş im becerilerini pozitif yönde etkilediği görülmektedir. Verilerin analizinde Spss 22.0 paket programı kullanılmış, ölçek formuna verilen cevaplar sonucunda verilerin normal dağılıp dağılmadığına bakılmıştır. Normallik testi sonucuna göre dağlımın normal olduğu görülmüştür. Elde edilen veriler istatistik programında frekans ve yüzde tabloları oluşturulduktan sonra ikili karşılaştırmalarda T-testi, çoklu karşılaştırmalarda ise Anova testleri uygulanmıştır. Gruplar arası farklılıkların belirlenmesinde ise Tukey testinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak çalışma kapsamında ölçeğe katılan hakemlerin etkili iletişim beceri düzeyleri farklı değişkenler açısından incelendiğinde aktif görev yapan hakemlerin cinsiyet durumlarının etkili iletişim becerileri üzerinde bir etkisinin olmadığı, hakemlerin yaş durumlarına baktığımızda yaşlarının etkili iletişim üzerinde etkili olmadığı, eğitim durumları incelendiğinde hakemlerin eğitim durumlarının eğitim durumları üzerinde bir etkisinin olmadığı, hakemlik yılllarının etkili iletişimlerin i etkilemediği ve hakemlik yaptıkları branşlarında etkili iletişim becerilerinin bir etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Hakemlerin etkili iletişim beceri düzeylerinin yapılan araştırmalar sonucunda yukarı da verilen değişkenler üzerinde bir farklılık göstermediği görülmektedir.
Keywords: İletişim; Beceri; Hakem; Etkili İletişim