AÇIK SİSTEMDEKİ GÜVENLİK DUVARINI KULLANARAK AĞDAKİ PAKETLERİN KONTROLÜ - KARABATAK, GÜRKAN (Fırat Üniveristesi, 2006)
Bu çalışmada, günümüzde artık her alanda farklı çözümler sunan açık kaynak kodluyazılımlar hakkında bilgiler verilmiş ve bu yazılımlara en çok ihtiyaç duyulan yerlerden biriolan ağ ortamları için donanımsal bir ağ aygıtı oluşturulmasından bahsedilmiştir. Bu amaçlatamamen web üzerinden yönetilebilecek ve istenildiği zaman seri port üzerinden konsolbağlantısı yapılarak da kullanılabilecek bir güvenlik duvarı tasarlanmıştır. Bunun dışındatasarlanacak güvenlik duvarı bağlantı takibi, trafik analizi ve benzeri yardımcı araçları dabünyesinde barındırmaktadır. Bu sayede günümüzde kullanılan ağ cihazlarına açık kaynakkodlu bir alternatif sunulmaya çalışılmıştır. Ayrıca bu güvenlik duvarının ileride farklıihtiyaçlara cevap verebilmesi veya güvenlik duvarına yeni özellikler katılabilmesi için, Linuxçekirdeği üzerindeki modüllerinde değişiklikler yapılabilineceği örnek bir çalışma ilegösterilmiştir.Sonuç olarak oluşturulan güvenlik duvarının avantajları ve dezavantajları ortayakoyularak günümüzde var olan diğer sistemler ile karşılaştırması yapılmıştır.Anahtar Kelimeler : Güvenlik duvarı, Linux, Netfilter, Iptables, açık kaynak kod.IV
Control of the packets on network by using firewall on open systems
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Elektrik ve Elektronik Mühendisliği; Mühendislik Bilimleri