OBEZİTE VE METABOLİK SENDROMDA KRONİK EGZERSİZ VE CANNABİDİOL UYGULAMASININ GLUKOZ METABOLİZMASI, OKSİDATİF STRES VE KRONİK İNFLAMASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - HEPSERT, SEZGİN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu araştırmada yüksek yağlı diyetle obezite indüklenen ratlarda egzersiz ve cannabidiol kullanımının glukoz metabolizması, oksidatif stres ve kronik inflamasyon için seçilen hedef genler üzerindeki etkilerini incelemek amaçlanmıştır. Randomize kontrollü deneysel tasarıma sahip araştırma 8 haftalık yaşta Sprague-Dawley ırkı 40 erkek rat üzerinde yürütülmüştür. Ratlar rasgele yöntemle her grupta 8 rat bulunan 5 gruba atanmıştır (Kontrol, Obez Kontrol, Obez Egzersiz, Obez CBD, Obez Egzersiz CBD). Müdahale protokolü olarak 6 haftalık yüzme egzersizi (30 dk/gün, 5 gün/hafta) ve oral gavaj yöntemiyle cannabidiol (10 mg/kg/gün/hafta) uygulanmıştır. Adipoz doku ve karaciğer dokularında incelenen hedef genlerin ifade düzeyleri kantitatif gerçek zamanlı PCR yöntemiyle belirlenmiştir. Veri analizi için SPSS 22.0 (IBM, Armonk, NY, ABD) paket programı kullanılmıştır. Veriler anlamlı farklılığın tayini için One Way Anova, guplar arası anlamlı farklılığın tayini için ise LSD testi kullanılarak çözümlenmiştir. Bulgulara göre egzersiz ve cannabidiol uygulaması sonrasında VKİ ve kan glukoz seviyeleri açısından gruplar arasında anlamlı farklılık oluştuğu anlaşılmıştır. Analiz sonuçlarına göre ratların VKİ ve kan glukoz seviyesi ortalamalarında egzersiz ve cannabidiol uygulaması ardından gruplar arası anlamlı farklılıklar oluştuğu tespit edilmiştir. Karaciğer ve adipoz dokularında incelenen kronik inflamasyon, oksidatif stres ve glukoz metabolizması belirteçlerinde gruplar arası anlamlı farklılıkların oluştuğu belirlenmiştir. Sonuç olarak 6 haftalık kronik yüzme egzersizi ve cannabidiol uygulamasının incelenen hedef genlerde iyileşme sağladığı tespit edilirken özellikle kombine şekilde uygulanan egzersiz ve cannabidiol müdahalesinin daha yüksek etki gücüne sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu verilerden hareketle obez bireylerde metabolik sağlık parametrelerinde iyileşme sağlanması amacıyla düzenli egzersiz ve uygun doz ve biçimde uygulanacak destekleyici tedavilerin kombine şekilde değerlendirilmesi fayda sağlayabilir.

In this study, we aimed to investigate the effects of exercise and cannabidiol on selected target genes for glucose metabolism, oxidative stress and chronic inflammation in rats with obesity induced by high-fat diet. The study with a randomized controlled experimental design was conducted on 40 male Sprague-Dawley rats aged 8 weeks. The rats were randomly assigned to 5 groups with 8 rats in each group (Control, Obese Control, Obese Exercise, Obese CBD, Obese Exercise CBD). The intervention protocol consisted of 6 weeks of swimming exercise (30 min/day, 5 days/week) and CBD (10 mg/kg/day/week) by oral gavage. The expression levels of the target genes examined in adipose tissue and liver tissues were determined by quantitative real-time PCR. SPSS 22.0 (IBM, Armonk, NY, USA) package program was used for data analysis. The data were analyzed using One Way Anova for the determination of significant differences and LSD test for the determination of significant differences between groups. According to the results, there were significant differences between the groups in terms of BMI and blood glucose levels after exercise and cannabidiol administration. According to the results of the analysis, it was determined that there were significant differences between the groups in terms of BMI and blood glucose levels of rats after exercise and cannabidiol administration. It was determined that significant differences occurred between the groups in markers of chronic inflammation, oxidative stress and glucose metabolism examined in liver and adipose tissues. As a result, it was found that 6-week chronic swimming exercise and cannabidiol administration provided improvement in the target genes examined, especially the combined exercise and cannabidiol intervention was found to have a higher potency. Based on these data, it may be beneficial to combine regular exercise and supportive therapies to be applied in appropriate doses and forms in order to improve metabolic health parameters in obese individuals.
The effects of chronic exercise and cannabidiol administration on glucose metabolism, oxidative stress and chronic inflammation in obesity and metabolic syndrome
Keywords: Spor