OKSİDATİF STRESE MARUZ KALAN RATLARIN BAZI BİYOKİMYASAL PARAMETRELERİNE HESPERETİN VE ELLAGİK ASİDİN ETKİSİ - ÖZKAYA, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2007)
Bu araştırmada, H2O2 ve AlCl3 ile oksidatif strese maruz bırakılan sıçanlar üzerine gavaj yöntemiyle verilen Ellagik asit ve Hesperetin'in koruyucu etkileri araştırıldı. Çalışmada MDA, kolesterol, enzimler (katalaz, glutatyon peroksidaz), GSH, vitamin E ve yağ asitleri düzeyleri ölçüldü. Bu amaçla Ellagik asit, Hesperetin ve bunların kombinasyon grupları kullanıldı. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre, H2O2 ve AlCl3 grupları MDA düzeyleri kontrol grubuna göre arttı (p<0.001). Ellagik asit'in etkisiyle, Ellagik asit+H2O2, AlCl3+Ellagik asid grupları MDA düzeyleri H2O2 ve AlCl3 gruplarına göre azaldı (p<0.001). Tüm grupların katalaz aktivitesi kontrol grubuna göre arttı (p<0.001). Beyin dokusu H2O2 ve AlCl3 grupları GSH düzeyi kontrol grubuna göre arttı (p<0.001). Serumda, Ellagik asit ve Hesperetin grupları LDL düzeyleri kontrol grubuna göre azalırken (p<0.05, p<0.01 ), H2O2 ve AlCl3 grupları LDL düzeyleri kontrol grubuna göre arttı (p<0.05, p<0.01 ). Hesperetin'in etkisiyle, AlCl3 grubuna göre AlCl3+Hesperetin grubu LDL düzeyi azaldı (p<0.001). Beyin dokusunda, H2O2 ve AlCl3 grupları kolesterol düzeyleri kontrol grubuna göre en yüksek değerde gözlendi (p<0.001). Beyin dokusunda, Hesperetin'in etkisiyle, H2O2+ Hesperetin grubu kolesterol düzeyi kontrol grubundan düşük çıktığı gözlendi (p<0.05). Beyin ve karaciğer dokuları vitamin E seviyesi, Ellagik asit ve Hesperetin gruplarında kontrol grubuna göre arttı (p<0.001). Karaciğer dokusu, H2O2 ve AlCl3 grupları palmitik asit (16:0) düzeyi kontrol grubuna göre arttı (p<0.05, p<0.001 ). H2O2 ve AlCl3 grupları palmitoleik asit (16:1 n-7) düzeyleri kontrol grubuna göre azaldı (p<0.001). AlCl3, AlCl3+Ellagik asit, Ellagik asit+H2O2, AlCl3+Hesperetin, H2O2+ Hesperetin grupları toplam doymuş (?SFA) yağ asidi düzeyleri kontrol grubuna göre arttı (p<0.05, p<0.01 ). AlCl3 grubu çoklu doymamış (PUFA) yağ asidi düzeyi kontrol grubuna göre azaldı (p<0.001). Tüm grupların W6 yağ asitleri düzeyleri kontrol grubuna göre arttı. Beyin dokusunda, tüm grupların toplam doymamış (?USFA) ve ?SFA yağ asidi düzeyleri arasında farklılığın olmadığı gözlendi (p>0,05). Serumda, tüm grupların stearik asit (18:0) düzeyleri kontrol grubuna göre azaldı. Ellagik asit MUFA düzeyi kontrol grubuna göre azaldı (p<0.001). Deney sonuçlarımıza göre, Ellagik asit ve Hesperetin'in uygulandığı doz ve süre sonunda serum, karaciğer ve beyin dokularında birçok biyokimyasal parametreler üzerine etkilerinin olduğu belirlendi. Anahtar Kelimeler: Ellagik asit, Hesperetin, AlCl3, H2O2, MDA, enzimler, vitamin E, kolesterol, yağ asidleri, LDL, karaciğer, beyin, serum, sıçan *: Bu çalışma 1308 nolu FÜBAP projesiyle desteklenmiştir.

In this research, we investigated the protective effects of gavaj-administrated Ellagic acid and Hesperetin on the level of MDA, cholestorol, enzymes (catalase, glutathione peroxidase), GSH, vitamin E and fatty acids in rat serum, brain, and liver with oxidative stress that was induced by H2O2 and AlCl3. For this aim, the Ellagic acid, Hesperetin and their combination groups were used. According to experimental results, the MDA content in the groups of H2O2 and AlCl3 increased when compared to the control group (p<0.001). By the effects of Ellagic acid, the MDA levels in the Ellagic acid+H2O2 and Ellagic acid+AlCl3 groups decreased when compared to the H2O2 and AlCl3 groups (p<0.001). The catalase activities of all groups increased when compared the control group (p<0.001). In the brain tussue, the GSH level of H2O2 and AlCl3 groups increased when compared the control group (p<0.001). In the serum, GSH-Px level all groups increased when compared the control group (p<0.001). In the serum, while LDL levels of the Ellagic acid and Hesperetin groups decreased (p<0.05, p<0.01), the levels increased in H2O2 and AlCl3 groups when compared the control group (p<0.05, p<0.001). By the effects of Hesperetin, the LDL levels of the AlCl3+Hesperetin group decreased when compared the AlCl3 group (p<0.001). In the brain tissue, the cholestorol levels of H2O2 and AlCl3 groups observed highest value when compared the control group (p<0.001). By the effects of Hesperetin, In the brain tussue, the cholestorol levels of H2O2+Hesperetin group observed lower than control group (p<0.05). In the brain and liver tussues, the vitamin E levels of Ellagic acid and Hesperetin groups increased when compared the control group (p<0.001). In the liver tussue, the palmitic acid (16:0) levels of H2O2 and AlCl3 groups increased when compared the control group (p<0.05, p<0.001). The palmitoleic acid (16:1 n-7) levels of H2O2 and AlCl3 groups decreased when compared the control group (p<0.001). The total saturated (?SFA) fatty acid levels of AlCl3, AlCl3+Ellagic acid, Ellagic acid+H2O2, AlCl3+Hesperetin, H2O2+Hesperetin groups increased when compared the control group (p<0.05, p<0.01). The polyunsaturated (PUFA) fatty acid level of AlCl3 group decreased when compared the control group (p<0.001). The W6 levels of all groups increased when compared the control group. In the brain tussue, there was not different observed between the all group?s total unsaturated (?USFA) and ?SFA fatty acid levels (p>0,05). In the serum, the stearic acid (18:0) level of all groups decreased when compared the control group. The MUFA level of Ellagic acid group decreased when compared the control group (p<0.001). According to our experimental results, it was determined that effect of Hesperetin and Ellagic Asit, serum, liver and brain tissues on some many biochemical parameters were for administeral dose and time. Key words: Ellagic acid, Hesperetin, AlCl3, H2O2, MDA, enzymes, vitamin E,cholesterol, fatty acids, LDL, liver, brain, serum, rat *: This study was supported by numbers 1308 with FÜBAP Project.
Effect of hesperetin and ellagic asit on some biochemical parameters of rats induced oxidative stress
Keywords: Kimya; Biyokimya