12 Yaş ve Üzeri Bireylerde COVID-19 mRNA Aşısının (BNT16b2) Yan Etkileri: Prospektif Çalışma - Pirincci, Edibe; Karaçorlu, Fatma Nur; Tilki, Fatma; Kazez, Zuhal; Dartılmak, Tuğçe (My University, 2024)
Amaç: Aşılar, COVID-19'a karşı etkili bir savaş stratejisidir. Çok sayıda aşının başarısı ve aşıların geliştirilmesine devam edilmesi, mevcut pandeminin seyrini önemli ölçüde etkiledi. Çalışmanın amacı, COVID-19 pandemisi sürecinde mRNA aşısının 12 yaş ve üzerindeki kişilere uygulanmasının neden olduğu yan etkilerin tipini ve sıklığını belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Prospektif çalışma, Türkiye'nin doğusunda bulunan bir üniversite hastanesinin COVID-19 Aşı Polikliniğine başvuran ve daha önce BNT162b2 aşısı dışında COVID-19 aşısı olmayan kişiler arasında yapılmıştır. Katılımcı sayısı 391 idi. Veriler SPSS 22 programı ile analiz edildi ve istatistiksel analiz için Ki-kare testi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılanların yaş ortalaması 30.55±13.20. İki doz aşılamadan sonra en az bir yan etki bildirenlerin sıklığı %94.4 idi. En yaygın lokal yan etkiler enjeksiyon yerinde ağrı ve aynı kolda kas güçsüzlüğü iken, sistemik yan etkiler yorgunluk ve kas/eklem ağrısıdır. Cinsiyet ile COVID-19 aşısının birinci, ikinci ve toplam dozlarından sonra yan etki görülme insidansı arasındaki ilişki anlamlıydı (p<0.01). Sonuç: Bu çalışmada uygulanan mRNA aşısı ile hayatı tehdit eden ciddi bir yan etki tespit edilmemiştir. Ancak ağrı, yorgunluk, kas/eklem ağrısı, baş ağrısı ve ateş gibi lokal ve sistemik yan etkiler sıklıkla görülmüştür, bu aşıyla ilişkili uzun vadeli yan etkileri incelemek için daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords: COVID-19; Pandemi; ağrı; enjeksiyon bölgesi