EKONOMİK DEĞERİ OLAN BAZI ALG TÜRLERİNDEN ELDE EDİLEN EKSTRELERİN BİYOKİMYASAL ANALİZİ VE SACCHAROMYCES CEREVİSİAE KÜLTÜRÜNDE BESİNSEL DEĞERİNİN ÖLÇÜLMESİ - CAF, FATMA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmada; besin olarak tüketilen Cystoseira barbata, Sargassum vulgare, Jania rubens, Laurencia obtusa, Corallina elongata alg türlerinin yağ asidi, lipofilik vitaminleri fitosterol, resveratrol, flavonoid, şeker içerikleri ile antioksidan aktiviteleri (ABTS, DPPH, total fenolik miktarı) belirlendi. Bu alg türleri ile muamele edilen probiyotik maya (Saccharomyces cerevisiae) kültüründe yağ asidi, LPO, protein, GSH, MDA vitamin, sterol içerikleri belirlenerek karşılaştırmalar yapıldı. Aynı zamanda bu alg türlerinin, maya kültüründe toluen ve CCl4'ün toksititesine karşı biyolojik etkileri araştırıldı. Deneylerden elde edilen sonuçlara göre; yağ asiti içeriği Laurencia obtusa, Cystoseira barbata'da, vitamin ve fitosteroller içeriği Laurencia obtusa ve Corallina elonagata'da, flavonoid içeriğinin ise sadece Corallina elongata'da belirgin seviyelerde olduğu gözlendi. İn vitro deney sonuçlarına göre, standart Saccharomyces cerevisiae kültürüne toluen ilave edildiğinde palmitik asit (16:0) ve oleik asit (18:1, n-9) düzeylerinde artışlar gözlendi. Alglerin kullanıldığı maya kültürlerde ise Laurencia obtusa'da miristik asit (14:0), stearik (18:0), palmitoleik (16:1, n-7), oleik (18:1, n-9), linoleik (18:2, n-6) asit ve toplam yağ asidi ile USFA düzeylerinde belirgin artışlar gözlendi (p<0.001). S. cerevisiae kültürüne CCl4 ilave edilmesi sonucu bazı yağ asitleri, ?-tokoferol, ergosterol ve K vitamini miktarlarında artış olduğu tespit edildi (p<0.05). Alg ekstratlarında ve bu alg ekstraklarıyla birlikte organik toksik madde eklenen maya kültürlerinde ergesterol içeriğinin kontrole göre bütün gruplarda artış gösterdiği saptandı. Çalışmada alg ekstraktlarının değişen oranlarda antioksidan aktivitelere sahip olduğu görüldü. 0.2 mg/ml'de en yüksek DPPH (% 92.99±0.15) ve ABTS+ aktivitesini (% 99.80±0.21) Cystoseira barbata göstermiştir. Sonuç olarak; lifli prebiyotik alglerin, çalışmamızda kullanılan probiyotik maya türünün gelişimine olumlu yönde etkilerinin olduğu, bu tüketilebilir alglerden elde edilen ekstraktlar içerisinde gelişen probiyotik mayaların yağ asidi ve vitaminlerine değişen oranlarda etki gösterdiği saptandı. Anahtar Kelimeler: Makroalg, Saccharomyces cerevisiae, Yağ Asidi, Vitamin, CCl4, Toluene, Prebiyotik

SUMMARY Algae Species Extracts with Economic Value of Biochemical Analysis and Measurement of Nutritional Value in Saccharomyces cerevisiae Culture In this study, the fatty acids, vitamins and phytosterol, flavonoid contents and antioxidant activities (ABTS, DPPH, total fenolic content) of algae species consumed as food (Corallina elongata, Sargassum vulgare, Jania rubens, Cystoseira barbata, Laurencia obtusa) were determined. Probiotic yeast extracts' the fatty acids, vitamins, sterol, protein, GSH and MDA prepared with these algae species were determined and compared. As well, biological effects of these algae on toluene and CCl4 against toxicity in yeast cells were researched. According to experimental results, the fatty acid contents Cystoseira barbata, Laurencia obtusa and vitamin and phytosterol contents of the algae were observed to be the highest levels on Corallina elongata, Laurencia obtusa, the flavonoid contents; in Corallina elongata. Acording to test results of in vitro, the increase was observed in in palmitic (16:0), and oleic (18:1, n-9) acids while toluene was added to the standard Saccharomyces cerevisiae culture. In cultures that use algae, obvious increases were determined in levels of myristic acid, stearic (18:0), palmitoleic (16:1, n-7), oleic (18:1, n-9), linoleic (18:2 n-6 ) acid, the total fatty acid USFA in Laurencia obtusa species (p<0.001). When CCl4 extract added to S. cerevisiae culture, the increase in the levels of some fatty acids, ?-tocoferol, ergosterol and vitamin K were observed (p<0.05). In extracts of algae and algae extract with added yeast toxic substances in samples of ergosterol content increased in all groups compared with control group. In study the algae extracts have antioxidant activities in different ratios. Cystoseira barbata showed highest activity of DPPH (92.99±0.15%) and ABTS (99.80±0.21%) in 0.2 mg/mL. As a result, the some fiberious prebiotic algae were to be positive effects on the probiotic yeasts growth which used beneficial in terms of health, the probiotic yeast in the extracts of developing obtained from these algae were determined which effected to the fatty acid, vitamins in different ratio. Key words: Macroalgae, S. cerevisiae, Fatty acid, Lypophilic Vitamins, Toluene, CCl4, Prebiotic
Algae species extracts with economic value of biochemical analysis and measurement of nutritional value in saccharomyces cerevisiae culture
Keywords: Biyokimya