In-stent restenozunda eksentrik-konsantrik laser kateter kullanımı - İlkay, Erdoğan; Karaca, Ilgın; Kılıçoğlu, Ali Erhan; Akbulut, Mehmet; Özbay, Yılmaz; Özdağ, Zafer; Arslan, Nadi (My University, 2001)
Diffüz in-stent restenozu tedavisinde eximer laser önerilen bir debulking yöntemidir. Çalışmamızda aynı lezyonda konsantrik-ekzentrik katater kullanımının etkinlik-güvenilirliğini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya ; >10 mm uzunluğunda in-stent restenozlu (Ortalama uzunluk14±7 mm), yaş ortalaması 56±9 yıl olan, 2 bayan , 8 erkek toplam 10 hasta alındı. Kullanılmış stent genişliği, 7 hastada 3 mm,3 hastada 3.5 mm idi.Aynı hastada önce 1.7(C) konsantrik,daha sonra 1.7 (E) ekzentrik laser katater kullanıldı.İşlem öncesi ve her işlem sonrası QCA ile MLD ölçüldü.İşlem bitiminden sonra troponin Cardiac troponin T quantitative (Roche) yöntemiyle ölçüldü. Non Q/Q MI, acil koroner by-pass ve ölüm kaydedildi. İstatiksel analiz: Kolmoporov-Simirnov testi ile normal dağılım uygunluk testi, daha sonra paired-t testi uygulandı. p<0.05 ise istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi. Troponin tüm hastalarda negatif idi. Major komplikasyon gelişmedi. İşlem öncesi ortalama MLD : 0.5625±0.28 mm, 1.7 C sonrası 1.13±0.31, 1.7 E sonrası 1.69±0.35 mm bulundu. Konsantrik-ekzentrik katater arasında p=0.007 olarak bulundu. Sonuç olarak, diffüz in-stent restenozunda ekzentrik laser katater kullanımı güvenilir ve konsantrik katatere göre daha büyük lümen kazancı sağlayan bir yöntemdir.
Keywords: Stentler; Eksimer lazer; Restenoz; Kateterizasyon; Troponin T; Kateterler; yerleştirilmiş; Greft oklüzyonu; vasküler