DENTAL İMPLANT UYGULAMALARINDA YORULMA DAVRANIŞININ SAYISAL OLARAK İNCELENMESİ - TOPKAYA, HÜSNA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Dental implant uygulamaları diş hekimliğinde sıklıkla başvurulan bir tedavi metodudur. İmplant uygulamalarında implant üzerine gelen kuvvetler tedavinin başarısını etkileyen temel faktördür. Kullanılan implantın şekli hem implant stabilizasyonu hem de kemik kaybını etkiler. Bu çalışmada implant şeklinin yorulma davranışına etkisi sonlu elemanlar metoduyla araştırılmıştır. İmplant malzemesi olarak Ti6Al4V kullanılmış ve referans alınan modelle birlikte toplam 31 farklı implant modeli oluşturulmuştur. İmplant modelleri oluşturulurken diş dibi kalınlığı, diş üstü kalınlığı, diş yüksekliği, diş hatvesi, implant boyu, implant çapı, pah boyu, pahın yarı çapı ve oyuk boyu değerleri değiştirilmiştir. SolidWorks programı yardımıyla oluşturulan modeller ISO 14801 standardında belirtilen kriterlere göre ANSYS programında yorulma analizine tabi tutulmuştur. Sonuçta dental implantların yorulma davranışını en çok etkileyen boyut değerlerinin implant çapı ve implant boyu olduğu görülmüştür. İmplant vidası yorulma ömrü üzerindeki en etkili parametreler hatve ve diş yüksekliği en az etkili olan parametreler ise diş taban kalınlığı ve diş üstü kalınlığıdır. Anahtar Kelimeler: Dental implant, Yorulma, Sonlu elemanlar metodu.

Dental implant applications are commonly-seen threating method in dentistry. The subjected force to the implant is the main factor that affects the success of threat. The shape of the used-implant affects both the implant stabilization and the bone loss. In this study, the effect of implant shape on fatigue behavior was investigated by using finite element methodology. Ti6Al4V was used as the material, and totally 31 implant models including a reference model were generated. While generating the models, the height of the thread bottom , the height of the thread width, height of the thread, thread?s pitch, height of the implant, diameter of the implant, length of the chamfer, radius of the chamfer varied in the simulations. The models were created by use of SOLIDWORKS base on ISO 14801 criteria and then fatigue analyses were applied to those models by ANSYS software. As a result, the implant diameter and the implant height were considered to be the most important factors that affect fatigue behavior of the dental implants. The most effective parameters on the life of the implant were found to be the height of the screw and teeth, and the least effective parameters were thread bottom height and thread width height. Keywords: Dental implant, Fatigue, Finite element method
Numerical investigation of fatigue behavior of dental implant applications
Keywords: Mühendislik Bilimleri