Bitkisel Uçucu Yagların Hemiselüloz Esaslı Polimerik Jel Filmlerin Antimikrobiyal ve Biyobozunma Özellikleri Üzerine Etkisi - Taşar, Şeyda; Çakmak, Meltem; Özer, Dursun; Özer, Ahmet (Erciyes Üniversitesi, 2021)
Bu çalışmada, dokuz farklı bitkisel uçucu yağ ilave edilerek hemiselüloz esaslı, antimikrobiyal özellik kazandırılmış jel film üretimi gerçekleştirilmiştir. Bitkisel uçucu yağ takviyeli jel filmlerin antimikrobiyal aktivitesi ve biyobozunma davranışları araştırılmıştır. Agar (disk) difüzyon yöntemi kullanılarak incelenen antimikrobiyal analiz için E. coli stok kültürü kullanılmıştır. MATLAB R2017 versiyonu ile görüntü analizi yapılmıştır. Bitkisel uçucu yağların, biyobozunma hızları üzerine etkisi, toprak florası içerisine gömme testleri yapılarak tespit edilmiştir. Jel filmlerinde zamana bağlı olarak meydana gelen ağırlık kayıpları kaydedilmiştir. Jel filmlerin biyolojik bozunma davranışları Cost Redfern Metodu kullanılarak modellenmiştir. Bozunmayı en iyi temsil eden teorik model eşitliği tespit edilmiş ve bozunma hızı, en uygun model eşitliğine (ikinci dereceden kinetik F(2)) göre hesaplanmıştır. Biberiye, kekik, karanfil ve ısırgan otu uçucu yağı içeren polimerik filmlerin, antimikrobiyal etki gösterdiği gözlenmiştir. Yapılan kinetik analiz sonucu antimikrobiyal özellik taşıyan uçucu yağ türlerinin, biyobozunma hızını yaklaşık 5 kat düşürdüğü ancak, nihai bozunma yüzdesi üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Polimerik filmlerin 60 günlük süre sonunda toprak flaorasında, % 95-98 oranında bozunduğu belirlenmiştir.
Keywords: Engineering; Mühendislik