OSMANLI MİNYATÜR SANATINDA PADİŞAHLARIN VE ŞEHZADELERİN AV SAHNELERİ - Çelikbağ, Tahir; Geçen, Fahrettin (My University, 2019)
Osmanlı sanatçıları birçok alanda sanatsal eserler ortaya koymuştur. Bu sanatsalalanlardan biride minyatür sanatıdır. Araştırmanın temel amacı minyatüre eğilimgösteren Osmanlı nakkaşlarının avcılıkla ilgili yaptıkları resimleri analiz etmek veavcılık yapan Osmanlı padişahlarının avcılığa yönelimlerinin nedenlerini ortayaçıkarmaktır. Osmanlı padişahlarının avcılık yapmaları nakkaşların tema olarak avsahnelerini nakş etmelerine neden olmuştur. Minyatürlerde av sahnelerinin betimselözelliklerinin ve padişahların ava yönelimlerinin nedenlerini ortaya çıkarılmasıaraştırma için büyük önem taşımaktadır. Araştırma Nitel araştırma yöntemi ile yapılmışolup bilgilere erişmek için literatür taraması yapılmıştır. Araştırmada elde edilen görselminyatürler betimsel analiz yoluyla irdelenmiş, tarihsel bilgilerle yordanıp veri halinedönüştürülmüştür. Araştırma sonucunda veriler aracılığıyla elde edilen bulgularabakıldığında av sahneli minyatürlerde geyik, tavşan gibi hayvanların avlandığı,orantının olmadığı, formlarda bozulmaların olduğu, perspektifin kısmen gözetilmediğigörülmüştür. Osmanlı padişahlarının avlanmaya çıkmalarının nedenlerinin iseeğlenmek, dinlenmek, spor yapmak, savaş tatbikatı, halk ile münasebette bulunup istekve şikâyetlerini dinlemek olduğu sonuçlarına erişilmiştir.
Keywords: Arkeoloji; Tarih; Sanat