Merkezi Sınavlardan Etkilenen Öğrencilerin Kaygı Düzeylerinin İncelenmesi - Cerrahoğlu, Kıvanç; Öztürk, Cebrail (My University, 2025)
Geniş katılımlı merkezi sınavlar, genellikle yüksek rekabet, büyük önem ve geleceğe yönelik belirleyici bir rol oynadığı için öğrenciler üzerinde stres ve kaygı oluşturmaktadır. Bu nedenle bu çalışma, liselerde okuyan, mezun durumunda ve üniversitede olan geniş çaplı merkezi sınavlara giren öğrencilerin sınav kaygı düzeyinin incelenmesi ve bazı değişkenler açısından öğrencilerin sınav kaygısı puanlarında farklılık gösterip göstermediğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tarama modeli çerçevesinde yürütülmüştür. Çalışma gurubu, 2023-2024 Eğitim-Öğretim yılında amaçlı örnekleme yöntemi kullanılarak lise son sınıf, lise mezun, üniversite okuyan ve mezun olan ÖSYM’nin merkezi sınavlarından etkilenen öğrencilerden oluşmaktadır. Araştırma verileri, Ayda Sınav Kaygısı Ölçeği aracılığıyla toplanmış olup verilerin analizinde t-testi ve varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin merkezi sınavlarda bilişsel, fizyolojik, aile ve çevreden kaynaklı kaygı yaşadıkları doğrulanmış ve katılımcıların cinsiyet, yaş ve eğitim durumuna göre katılım düzeylerinde anlamlı farklılıklar olduğu saptanmıştır.
Keywords: Öğrenci; sınav kaygısı; merkezi sınavlar