Malatya ilinin biyokütle potansiyeli ve enerji üretimi - Kurt, Gizem; Koçer, Nilüfer Nacar (Erciyes Üniversitesi, 2010)
Dünya nüfusunun artışına ve gelişen teknolojiye paralel olarak enerjiye olan talep sürekli artmaktadır. Enerji ihtiyacının arttığı günümüzde tükenebilir (fosil) kaynaklar yerine yeni ve yenilenebilir alternatif kaynak arayışı sürmektedir. Yenilenebilir enerji kaynakları arasında bulunan biyokütle enerjisi geliştirilmeyi bekleyen önemli bir enerji kaynağıdır. Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kaynakları arasında hem sahip olduğu mevcut potansiyel hem de üretim teknolojileri bakımından farklı ve önemli bir yeri olan biyokütle potansiyeli araştırılmıştır. Yapılan çalışmada Malatya İli’nde bir yılda elde edilen ortalama kuru biyokütle miktarı ve kuru biyokütlenin ortalama ısıl değeri hesaplanmıştır. Ayrıca Malatya İli için biyokütle potansiyelinden etkin ve yaygın bir şekilde faydalanmak için önerilerde bulunulmuştur.

Demand of energy has increased in the parallel to the developing technology the increasing population. The search of alternative and renewable energy sources instead of non-renewable energy sources continues. Among the renewable resources; the biomass energy is an important energy source which should be enhanced. In this study, the potential of the biomass which has different and important position according to having both available potential and technology was evaluated. . In this research, average dry biomass amount per year and its thermal (calorific) value were calculated for Malatya City. In addition, some suggestions were presented to benefit from biomass potential efficiently and broadly for Malatya.
Biomass potential of Malatya city and energy production