Bupivakain HCI ve deksametazonun tonsillektomi veya adenotonsillektomi yapılan hastalarda iyileşme üzerine etkileri - Susaman, Nihat; Karlıdag, Turgut (My University, 2000)
Amaç: Tonsillektomi veya adenotonsillektomi yapılan hastalarda bupivakain HCI ve deksametazonun iyileşme üzerine etkileri araştırıldı. Hastalar ve Yöntemler: Yetmiş beş hastaya (45 erkek, 30 kadın; yaş dağılımı 4-35) ameliyat sırasında (i) bupivakain HCI, (ii) deksametazon veya (iii) plasebo (serum fizyolojik) uygulandı. Ameliyat sonrası 1, 3 ve 7. günlerde yapılan muayene ve anketlerle üç grup boğaz ağrısı, ödem, ağızdan alım, aktivite ve konuşma yönünden karşılaştırıldı. Sonuçlar Kruskal-Wallis ve Friedman testleriyle değerlendirildi. Bulgular: Bupivakain ve deksametazon gruplarında plaseboya göre tüm parametreler için anlamlı farklılıklar saptandı (p<0.05). Ödem açısından, deksametazonun etkisini birinci ve üçüncü günlerde akut olarak gösterdiği, yedinci günde plaseboya göre anlamlı olmadığı görüldü. Ağızdan alım açısından da birinci ve üçüncü günlerde plaseboya göre anlamlılık gözlendi (p<0.05). Sonuç: Bupivakain ve deksametazonun ameliyat sonrası ağrı ve ödemi azaltarak iyileşmeyi hızlandırdığı, hastanede kalış süresini kısaltarak ekonomik kaybı azalttığı sonucuna varıldı.
Keywords: Ameliyat sonrası komplikasyonlar; Tonsillektomi; Bupivakain; Hastalık maliyeti; Ödem; Ağrı; ameliyat sonrası; Terapötik kullanım; Deksametazon; Adenoidektomi