Beç tavuğu (Numida meleagridis) ve Hindi (Meleagridis gallapova) Os hyoideum’u Üzerinde Karşılaştırmalı Makro-Anatomik İncelemeler - İlgün, Ramazan; Kuru, Nilgün; Özkan, Zait Ender (Erciyes Üniversitesi, 2015)
Bu araştırmada Phasinidiae familyasında yer alan beç tavuğu ve aynı familyadaki hindinin os hyoideum’ları karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve önemli farklılıklar ortaya konulmuştur. Beç tavuklarında ve hindilerde çift kıkırdaksal olarak bulunan os entoglossum’ların lateral’e yönelmiş yüzlerinin derin birer fossa oluşturmakta olduğu görüldü. Entoglossal kemik basihyoideum’a bağlanarak beç tavuğunda öne doğru sivrilmiş yassı vaziyetteyken, hindilerde daha keskin bir ok ucu şeklinde idi. Beç tavuklarında os hyoideum’un ramus hyoideus’u oluşturan kısa kıkırdakları lateral olarak cranium’a doğru yanlardan basık dışbükey olarak seyretmekte iken hindilerde aynı isimli kollar daha fazla dışbükey olarak lateral’e doğru uzanmakta ve daha uzundu.

In this study, os hyoideum of the guinea fowl and turkeys that belong to same Phasinidae family were comparatively analyzed and this revealed important differences. The faces oriented laterally of the os entoglossum situated in pairs as a cartilage forming a deep fossa were observed in the Guinea fowl and turkeys. While the entoglossal bone connected to the basihoideum pointed flat condition in the guinea fowl, turkey’s were sharper shape like an arrow head. In the guinea fowl the short cartilage generating the ramus hyoideus of the os hyoideum side of the flatten convex shape extended lateraly towards to the cranial whereas in the turkeys arms of the same name extended more convex to the lateral and were formed longer.
Comparative Macro-Anatomical Investigations on Oshyoideum in Guinea fowls (Numida meleagridis) and turkeys (Meleagridis gallapova)