CEMAL SÜREYA 'NIN ŞİİRLERİNİN TEMATİK VE YAPI BAKIMINDAN İNCELENMESİ - GÜLER, AHMET FARUK (Fırat Üniveristesi, 2004)
Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Elazığ 2004 ÖZET Cemal Süreya, önemli şair ve yazarlarımızdandır. Süreya, 1931'de Erzincan'da doğmuştur. Kendisini özellikle şiir alanında yetiştirmiştir. Şiirlerinde zengin bir duygu, düşünce ve hayal dünyası sunar. Türk şiirini ve Batı şiirini derinlemesine bilen şairlerimizdendir. Cemal Süreya, özgün şairlerimizdendir. Türk şiirine yeni bir soluk getirmiştir. Bu sebeple, Cemal Süreya'nın şiirleri üzerine bir çalışma yaptık. Çalışmamızın birinci bölümünde Cemal Süreya'nın hayatı, eserleri ve edebi kişiliği hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde şiirlerini tema bakımından inceledik ve şiirlerinde öne çıkan temaları ortaya koyduk. Üçüncü bölümde şiirlerini yapı bakımından inceledik. Dördüncü bölümde şiirlerini dil ve üslup bakımından inceledik. Böylece çalışmamız Cemal Süreya'nın şiir dünyasına yapılan bir yolculuk oldu. Anahtar kelimeler : Cemal Süreya, hayatı, edebi kişiliği, şiir dünyası, imaj dünyası, tema, dil ve üslup.

Fırat University İnstitue Of Social Sceinces Depatment Of Turkish Languange And Literature Master Thesis Elazığ 2004 ABSTRACT Cemal Süreya is one of the important poets and writers of our literature. He was born in 1931 in Erzincan. He has especially brought up himself in the sphere of poetry. Cemal Süreya has performed an extensive world of feelings thoughts and imaginations in his poems. He is one of the poets who knows the Turkish and the West poetry deeply. Cemal Süreya is an orginal poet. He has brought the new inspiration in Turkish poetry. That is why we made a study about his poetries. İn the first part of our work, we gave some information about his life, studies and literary personality. în the second part we made a study concerning the themes, and set aside his best themes. In the third part we made a study structure of his poems. In the fourth part we researched the language and the style of the poems. In this manner we made journey in his world of poetry. The key words: Cemal Süreya, life, structure of poems, the world of poetry, the world of image, the theme, the language and the style.
A study on Cemal Süreya's poetry from the point of view of themes and structure
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı; Turkish Language and Literature