İkinci brankial yarık anomalileri - Kaygusuz, İrfan; Gök, Üzeyir; Yalçın, Şinasi; Keleş, Erol; Özer, Necdet; Türkkahraman, Sami (My University, 2000)
Amaç: Kliniğimizde tedavi gören ikinci brankial yarık anomalili olgular değerlendirildi. Hastalar ve Yöntemler: İkinci brankial yarık anomalili altı olgu (4 erkek, 2 kadın; ort. yaş 27; dağılım 4-73) cins, yaş, semptom, semptom süresi, yerleşim yeri, tanı yöntemleri, tedavi prensipleri, preoperatif tanı, histopatolojik tanı, hastanede kalış süresi ve nüks açısından değerlendirildi. Olguların ikisinde ikinci brankial yarık fistülü, dördünde ikinci brankial yarık kisti saptandı. Bulgular: Tüm olgularımızda patoloji ilginç olarak boynun sağ tarafındaydı. Olguların tümüne cerrahi eksizyon uygulandı. Cerrahi eksizyon sırasında dört olguda ikinci bir insizyona ihtiyaç duyuldu. Sonuç: Lateral boyun kitlelerinin değerlendirilmesinde brankial yarık anomalileri de göz önünde bulundurulmalıdır.
Keywords: Anomaliler; Cerrahi işlemler; operatif; Brankial bölge; Boyun; Tiroglossal kist