Üst Ekstremite Akut Arter Tıkanıklıklarında Embolektomi Sonuçlarımız - Uysal, Ayhan; Burma, Oktay; Özgüler, İbrahim Murat (My University, 2014)
Amaç: Üst ekstemitede akut arter tıkanıklığı nedeniyle başvuran hastaların özellikleri ve cerrahi tedavi sonuçları geriye dönük olarak değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Ocak 1994 - Mart 2014 tarihleri arasında üst ekstremite akut arter tıkanıklığı tanısıyla başvuran 48 hasta (32 erkek, 16 kadın) geriye dönük olarak değerlendirildi. Semptomların başlangıcı ile müdahale arasında geçen süreye göre ilk 12 saat içerisinde müdahale edilen olgular Grup I, 12 saatten sonra müdahale edilenler Grup II olarak ayrılarak amputasyon ve mortalite oranları değerlendirildi. Bulgular: Hastaların 20'si (%42) 12 saat içerisinde, 28'i (%58) ise 12 saatten sonra başvurmuştu. En fazla saptanan tromboemboli lokalizasyonu brakiyal arter proksimal seviyesi iken (%48), en sık neden atriyal fibrilasyondu (%56). Grup I'de amputasyon oranı %5, mortalite oranı %10 iken, Grup II'de bu oranlar sırasıyla %7 ve %14 olarak bulundu. Sonuç: Üst ekstremite akut arter tıkanıklıklarında tanıyı kesinleştirmek için uygulanan ek görüntüleme teknikleri ile kaybedilen zaman dikkate alınarak mümkün olduğu kadar erken cerrahi tedavi uygulanması mortalite ve morbidite oranlarını azaltabilmektedir.
Keywords: Periferik Damar Hastalıkları; Genel ve Dahili Tıp; Kalp ve Kalp Damar Sistemi