Selectivity and Catch Efficiency of Three Spinner Hook Sizes in Angling for Rainbow Trout (Oncorhynchus mykissWalbaum, 1792) in Karakaya Dam Lake (Eastern Turkey - Atessahın, Tuncay; Duman, Erdal; Cilbiz, Mehmet (My University, 2015)
Bu çalışmada, Karakaya Baraj Gölünde amatör balıkçılıkta önemli bir tür olan Oncorhynchus mykiss'in avcılığında kullanılan farklı boyuttaki spinner kancaların (2, 3 ve 4) seçiciliği ve avcılık verimlikleri araştırılmıştır. Mayıs 2013 - Nisan 2014 tarihleri arasında aynı oltacılarla ayda iki kez ve toplamda 24 avcılık operasyonu gerçekleştirilmiştir. Seçicilik parametrelerinin belirlenmesinde SELECT metot kullanılmıştır. Ayrıca kanca numaralarına göre CPUE, YPUE ve K değerleri istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Yakalanan 202 Oncorhynchus mykiss 14,5-46,0 cm toplam uzunluğunda, ağırlıkları 30,2-1320,2 g arasında değişkenlik göstermiştir. 2, 3 ve 4 numaralı iğnelerin optimum yakalanma boyları sırası ile 18,28, 27,41, 36,55 cm olarak bulunmuştur.
Keywords: Balıkçılık