Kabin Tipi Bir Ofisin Kış İklimlendirmesinde Hız ve Sıcaklık Dağılımının Sayısal İncelenmesi - Yavuz, Muhammed Yasin; Yıldız, Cengız; Çakmak, Gülşah (My University, 2021)
Çalışma ofisi ortamlarında, gerekli konfor koşulları sağlanarak insanların rahat olabilmesi insanların sağlık ve iş performansı bakımdan önem arz etmektedir. Uygulamada bu şartların en verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi açından iklimlendirme sistemlerinin uygun tasarlanması zorunlu olmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, kış ayları için istenilen hava hızları ve sıcaklık dağılımları için menfezlerin en verimli konumu ANSYS-FLUENT programı ile simüle edilerek araştırılmış ve sonuçlar gözlemlenmiştir. Bu amaçla kabin tipi ofis için üfleme ve egzoz menfezi yerleşimleri için dört farklı model oluşturulmuştur. Her model için iklimlendirilmiş havanın ofise giriş hızları 0.5 m/s, 1 m/s, ve 2 m/s alınarak belirlenen dış hava ortalama sıcaklıklarına göre analizler yapılmıştır. Analizde her model için sıcaklık ve hız dağılımları belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda kabin tipi ofisler için en uygun iklimlendirmenin tavandan üfleme ve yan duvarlarda egzoz menfezlerinin olduğu tasarım olduğu görülmüştür.
Keywords: İklimlendirme; Hız dağılımı; Sıcaklık Dağılımı; Sayısal analiz