TÜRKİYE'DE ORTAÖĞRETİMDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE GÖRSELLİĞİN YERİ - SERTDEMİR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2013)
Uluslararası ilişkilerin en üst düzeye vardığı ve bundan ötürüdür ki küreselleşen dediğimiz bu dünyada iletişimin vazgeçilmez öğesi olan dil büyük önem kazanırken, yabancı dil öğrenmede öğrenilenlerin anlamlı ve kalıcı hale gelmesini; öğrenenlerin güdülenmesini sağlayan ve böylelikle öğrenmeyi kolaylaştıran görsel öğelerin/materyallerin kullanılmasının bir zorunluluk olması gerektiği göz ardı edilemez. Çünkü öğrenenler her ne kadar bireysel farklılıklara sahip olsalar da görme duyusu (görme engelliler dışında) genel olarak tüm bireylerin en çok yararlandıkları bir duyu olduğundan bireylerin dünyayı ve varlıkları bu duyu vasıtasıyla tanıma imkânı buldukları da bir gerçektir. Yeni algılanılanların önceki bilgilerle ilişkilendirilmesini gözler sağlamaktadır. Dolayısıyla bilgilerin anlamlandırılma sürecinin başlangıcı olarak bilinen ?algılama? büyük bir ölçüde gözler yardımıyla gerçekleşmektedir.Bu kapsam itibarı ile bu çalışmada; görsel öğelerin dolayısıyla görselleştirmenin, yabancı dil öğretiminde büyük önem arz etmesine rağmen Milli Eğitim kurumlarında hemen hemen hiç kullanılmadığı ortaya konmaya çalışılarak bu eksikliklerini giderebilmeleri açısından Almanca öğretmenlerinde bir farkındalığın oluşturulması amaçlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Yabancı Dil, Görsellik, Almanca, Ortaöğretim, Dil Öğretim Metodları

Da die Sprache als das unentbehrliche Element der Kommunikation aufgrund der internationalen Beziehungen und der Globalisierung immer weiter an Bedeutung gewinnt, ist daher die Verwendung visuellen Elemente/Materialien, die beim Erlernen einer Fremdsprache sinnvolles und dauerhaftes Lernen ermöglichen und die Lernenden motivieren bzw. sie zum Lernen fördern und somit das Lernen erleichtern, nicht außer Acht zu lassen. Auch wenn die Lernenden unterschiedlich begabt sind, ist das die Tatsache, dass die Menschen (außer Sehbehinderte) am meisten den Gesichtsinn verwenden, um die Umwelt sowie die Lebewesen wahrzunehmen. Das Neu-Wahrgenommene wird dann durch die Augen mit den vorhandenen Kenntnissen in Zusammenhang gebracht. Anders gesagt, die Wahrnehmung, die als Beginn des Perzeptionsprozesses gilt, erfolgt zum größten Teil durch die Augen. In dieser Magisterarbeit wurde versucht, dar zu legen, dass im Fremdsprachenunterricht an den staatlichen Schulen der Türkei visuelle Hilfsmaterialien kaum verwendet werden, obwohl die Visualität beim Erlernen einer Fremdsprache eine große Bedeutung hat. Weiterhin hat man sich zum Ziel gesetzt, für die Behebung dieses Mangels einige Vorschläge zu machen, die den Deutschlehrenden bei der Ausübung ihrer Lehrtätigkeit weiterhelfen können. Schlüsselwörter: Fremdsprache, Visualität, Deutsch, Sekundarstufe, Methoden des Sprachunterrichts
Visualität im fremdsprachenunterricht an den Türkischen schulen der sekundarstufe ii
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Alman Dili ve Edebiyatı