ANDROİD TABANLI MOBİL CİHAZLARDAKİ SOHBET İÇERİKLERİNİN YAPAY ZEKA YÖNTEMLERİ İLE SINIFLANDIRILMASI - BALOĞLU, İBRAHİM (Fırat Üniveristesi, 2021)
Günümüzde cep telefonlarının kullanım oranlarının artışı ile birlikte mobil uygulamaların kullanımı da artış göstermektedir. Günlük hayatımızda sıklıkla kullanmakta olduğumuz mobil anlık mesajlaşma uygulamaları yaşantımızda vazgeçilmez bir yer edinmiştirler. Bu sıklıkta kullanılan anlık mesajlaşma uygulamalarının içerikleri, dijital olarak işlenen suçlarda büyük oranda delil niteliği taşımaktadır. Yapılan bu tez çalışması, Android işletim sistemine sahip cep telefonları içerisinde yer alan anlık mesajlaşma uygulamalarının içeriklerine odaklanmıştır. Anlık mesajlaşma uygulamaları içerisinde yer alan mesajlar, yapay zeka yöntemleri kullanılarak mesaj içerikleri hakkında otomatik sınıflandırmalar yapılmaktır. Yapılan bu sınıflandırma sayesinde binlerce kayıttan oluşan mesajlaşma içerikleri hızlı bir şekilde ayrıştırılmakta ve analiz için hazır hale gelmektedir. Bu durum, adli bilişim uzmanlarının mobil anlık mesajlaşma içeriklerini hızlı bir şekilde analiz etmesini ve sonuçlandırmasını sağlamaktadır.

Today, with the increase in the usage of mobile phones, the use of mobile applications is also increasing. Mobile instant messaging applications that we use frequently in our daily lives have gained an indispensable place in our lives. The contents of instant messaging applications, which are used so often, are largely evidentiary in crimes committed digitally. This thesis study focuses on the content of instant messaging applications in mobile phones with Android operating systems. The messages included in the instant messaging applications are automatically determined about the message contents by using the classification methods. Thanks to this classification, messaging contents consisting of thousands of records are quickly separated and ready for analysis. This enables forensic experts to analyze and finalize mobile instant messaging content quickly.
Classification of chat contents on android-based mobile devices with artificial intelligence methods
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol