ABDULLATİF HARPUTİ`NİN TARİH-İ İLM-İ KELAM ADLI ESERİ VE KELAM İLMİ AÇISINDAN ANALİZİ - EKİNCİ, ÖZDEN KANTER (Fırat Üniveristesi, 2003)
Yüksek Lisans ABDULLATİF HARPUTİ'NİN "TARİH-İ İLM-İ KELAM" ADLI ESERİ VE KELAM İLMİ AÇISINDAN ANALİZİ Özden KANTER EKİNCİ Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilimdah 2003, Sayfa: VI+106 1 9. Yüzyılın ikinci yarısı ile 20. Yüzyılın ilk yarısında yaşayan Harputi, yeni kelam ilmi dönemi kelamcılan arasında kabul edilmektedir. Fakat yaptığımız inceleme ve araştırmalar neticesinde, Harputi'nin düşünce bağlamında ileri görüşlü, yeniliklere açık bir alim olmasına rağmen, bu düşünce tarzının eserlerine yansımadığını söyleyebiliriz. Eserlerinden klasik kelam ilmi yöntem ve konularından sıyrılamamıştır. Nitekim, Tarih-i İlm-i Kelam isimli eseri de bir milel ve nihai türü eseri özelliği taşımaktadır. Bu klasik tarzın yanında Harputi, kelam ilminin çağın problemlerini konu almasını, alimlerin de bu problemleri keşf ve çözüm yoluna gitmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Anahtar Kelimeler: Harputi, Tarih-i İlm-i Kelam, Kelam, mezhep, fırka.
The Work the history of the theology of Abdullatif Harputi and the analysis of it from the perspective of the theology
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion